Múlt-kor.hu

Tárlókban a kétezer éves német történelem

2006. június 29. 11:45

Állandó kiállítás nyílt a berlini Német Történelmi Múzeumban, amely az i.sz. 1. századtól 1994-ig mutatja be a német történelmet. Ez az első olyan tárlat, amely párhuzamosan illusztrálja a második világháború utáni két Németországot is.

Az 1987-ben alapított múzeum 8000 négyzetméterén 8152 tárgyat sorakoztattak fel a szervezők. Ezeknek 98 százaléka eredeti darab. A kiállítás abból a gondolatból indult ki, hogy `a német történelem a szomszédok történelme is, mint ahogy az övék a miénk is` - nyilatkozta Hans Ottomayer igazgató az El País című spanyol napilapnak.

Forrás: EPA

Kancellárok a megnyitón: Kohl és Merkel

A múzeum székhelye a Zeughaus
, amelyet az Unter den Lindenen építettek a 17. század elején a királyság arzenálja számára. Az épület később a hadtörténeti múzeumnak és a hadi zsákmányoknak adott helyet. A bemutatott tárgyak többsége innen származik. A kiállítás a kelták, rómaiak, germánok történetével kezd és a Berlini Fal leomlása utáni korszakkal fejeződik be. Ruhák, bútorok, edények, könyvek, szobrok, fotók, rádiós és televíziós részletek, olyan emlékek, amelyeket a totalitárius rendszerek börtöneiből juttattak ki a rabok - a hányatott múlt megannyi relikviája.

Forrás: EPA

Hitler földgömbje

Láthatók a német történelem olyan hírességeinek személyes tárgyai
is, mint például Wallenstein generális kardja, Nagy Frigyes király egyenruhája, Napóleon kalapja, amelyet kardjával együtt elhagyott 1815. június 18-án a waterlooi csatamezőn, Hitler földgömbje. Terjedelmes helyet kapott a Weimari Köztársaság és a második világháború is. Két külön terem mutatja be a háború utáni NSZK-t és NDK-t, mindkettőt a maga politikai nézeteivel, művészetével, fogyasztási cikkeivel, szimbólumaival: jobbról egy bogárhátú Volkswagen, balról a mitikus Trabant.

Forrás: EPA

Napóleon kalapja

A látogatóknak az eligazodást
német és angol nyelvű feliratok, térképek segítik.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tárlókban a kétezer éves német történelem

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra