Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A brit kormány hazudott 1956-ban

2006. június 28. 14:00

Egy BBC által nemrég napvilágra hozott jelentésből kiderült, hogy a brit kormány évtizedeken át hazudott egy háborús hős eltűnésével kapcsolatban: Lionel Crabb búvárparancsnok kormányzati utasításra kémkedett a szovjetek ellen, amikor Hruscsov a szigetországba látogatott.

<

Békaember az Ordzsonikidze alatt

1956. április 18-án az angliai Portsmouth kikötőjébe érkezett a szovjet Ordzsonikidze cirkáló, fedélzetén Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkárral, aki diplomáciai látogatásra jött a szigetországba. A hidegháború csúcsán az eseményt mindkét oldalról rendkívüli biztonsági intézkedések előzték meg, a titkosszolgálatok ádáz harcot folytattak egymás ellen. Ezt a csatát azonban nem a felszínen, hanem a kikötő komor vizében vívták meg, és ekkor tűnt el Lionel Crabb.

Bevetés előtt - Ismerje meg Ön is a jelentést!

Az ismert búvárparancsnokot Angliában nemzeti hősként tisztelték, II. világháborús érdemeit többek között György Medállal is elismerték. (Híres akcióit, a máltai és livornói aknatisztításokat mutatja be az 1958-ban készült háborús eposz, a "Csendes ellenség" című film.) Nem csoda hát, ha eltűnése a hazain kívül a nemzetközi érdeklődést is felkeltette. A korabeli sajtó kémbotrányként aposztrofálta az esetet, az angol közvélemény pedig magyarázatot várt a kormánytól.

Az Admiralitás hivatalos nyilatkozata szerint Crabb egy aknakísérleti munka közben vesztette életét néhány mérföldre Portsmouth vizeitől, az MI6 (a brit titkosszolgálat) pedig tagadta, hogy bármi köze lenne a tengerészet legendás parancsnokához. A szovjetek erre válaszként kiadtak egy nyilatkozatot, mely szerint az Ordzsonikidze legénysége az eltűnés időpontjában egy békaembert látott felmerülni a cirkáló közelében. A nehéz helyzetbe került kormány ezután súlyos kommunikációs hibát követett el, amikor azt a kevéssé hihető állítást közölte, miszerint Crabb hivatalos felhatalmazás nélkül, saját szakállára vizsgálódott a szovjet hajó körül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A brit kormány hazudott 1956-ban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra