Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Táblával jelzik a nyírségi szőlőművelés emlékhelyét

2006. június 20. 13:15

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület emléktáblával jelölte meg a városhoz tartozó Borbánya egykori szőlőskerti vámszedő kapujának helyét - közölte a szervezet elnöke pénteken az MTI-vel.

<

Vámkapuk a szőlőskert szélén

A Nyíregyháza és Nagykálló közötti Borbánya - amelynek területén ma családi házas lakónegyed, illetve ipari-kereskedelmi üzemek és üzletek találhatók - egykor szőlőskert volt, s az oda vezető utakat adószedési kapukkal látták el a hatóságok - mondta Labossa Gusztáv.

Amikor az 1790-es években felparcellázták a borbányai - ahogy akkor nevezték - "szőlőskertséget", négy, ma is meglévő útvonalára, a Pipacs, a Nárcisz, a Rezeda és a Szőlő utcára kaput helyeztetett az előjáróság. A bejárati létesítmények az egyszerre elrendelt és megtartott szüretek idején voltak fontosak, a kapuknál ellenőrizték a szőlőművelők kocsiját és megvámolták a termést. A kapukat megszámozták, az 1-es számú például a mai Pipacs utca elején volt, ahol ezentúl emléktábla őrzi a vámszedő létesítmények helyét. A valamikori kapuknál - emlékezett a városvédő egyesület vezetője - vegyes kereskedés és kocsma is működött, amelyek ellátták a szüretelőket élelemmel, itallal.

Az egykori borbányai szőlőskertet a fokozatosan növekvő, jelenleg már közel 120 ezer lakosú Nyíregyháza "bekebelezte", és a gyümölcstermelő helyen azóta városrész épült.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Táblával jelzik a nyírségi szőlőművelés emlékhelyét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra