Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nándorfehérvári diadal a Hadtörténeti Múzeumban

2006. június 16. 11:45

<

A tárlat részletei

A bevezető részben a tárlat rendezői Hunyadi és Kapisztrán párhuzamos életrajzán keresztül a XV. század elejének korképét igyekeztek megfesteni. Két előkelő, jó családból származó fiatalemberrel ismerkedhetünk meg, akik jó neveltetés után állami, illetve katonai pályán indultak el. Kapisztrán később elhagyva a világi közéleti tevékenységet ferences szerzetes lett. Hunyadi azonban európai hírű katona maradt egész életében.

Nándorfehérvár
mint Európa védőbástyája az első terem témája, ahol a kor két híres egyénisége is találkozott. Fegyverzetek, páncélok, zászlók, korabeli térképmetszetek és régészeti leletek elevenítik fel a nándorfehérvári ostromot, a két életpályát pedig személyes dokumentumok és tárgyak tükrében követhetjük. A kiállítók az ostrom történetének nevezetes mozzanataira fektettek hangsúlyt, részleteiben bemutatják a győzelmet és annak hírét, a pestisjárványt, valalmint a két hős halálát.

Belgrád története 1456-tól 1918-ig a második terem témája, amelyből a vár története és a két hős kultusza ismerhető meg. Kiemelkedő helyet foglalnak el az ereklyetartó szakrális tárgyak, a szentté avatásról szóló régi nyomatok, krónikák. A kultusz és hagyományőrzés relikviái között szerepel a Kapisztrán téri volt helyőrségi templom számos ábrázolása, a Damkó József által 1922-ben felállított Kapisztrán szobor, valamint Hunyadi János szobra.

A kiállítás központi helyén két pannonhalmi, Lotz Károly által festett Kapisztrán és Hunyadi ábrázolás látható. Figyelmet érdemelnek a kiállított zászlók: egy Hunyadi hadilobogó-rekonstrukció és egy magyar királyi hadilobogó másolat. Számos oklevelet mutatnak be, ezek valamennyien ferences levéltárból származnak. A festmények nagy része az esztergomi Keresztény Múzeumból, és ferences templomokból származik, de több képet kapott a múzeum magántulajdonból is. Számos emlékérmet és plakettet állítottak ki az alkotók a HM HIM numizmatikai gyűjteményéből, és különlegesség a HM tábori püspökség által erre az alkalomra veretett emlékplakett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nándorfehérvári diadal a Hadtörténeti Múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra