Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emléktábla jelöli Hitler bunkerét

2006. június 12. 13:15

Először jelöli tábla Berlinben Adolf Hitler bunkerét, ahol a náci vezető feleségével, Eva Braunnal együtt öngyilkosságot követett el.

<

Mítoszrombolás emléktáblával

A dokumentációs jellegű, német és angol nyelvű felirattal ellátott táblát a Berlini Alvilágok elnevezésű, 1997-ben alapított, bejegyzett egyesület csütörtökön engedéllyel helyezte el. A Berlini Alvilágok célja az, hogy a német főváros számos betemetett, nehezen megközelíthető föld alatti létesítményét, egykori óvóhelyeket, alagutakat, pincéket feltárja, dokumentálja, majd a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tegye.

A tábla elhelyezésénél megjelent a 88 éves Rochus Misch egykori testőr és telefonközpontos is, aki saját bevallása szerint szemtanúja volt, ahogy a bunker udvarán benzinnel leöntik, majd meggyújtják Hitler és Eva Braun holttestét.

Hitler egykori testőre

A bunker az egykori kancelláriához tartozott, de a háború után berobbantották, betemették, jelenleg lakóházak, parkolók vannak fölötte. A Berlinbe látogató turisták közül sokan kíváncsiak lennének Hitler egykori bunkerére is, de az idegenvezetők eddig csak hozzávetőlegesen tudták megjelölni a helyét.

Dietmar Arnold, az egyesült vezetője úgy nyilatkozott, hogy a tábla elhelyezésével "meg akarták fosztani mítoszától" a helyet. Az információs táblán dokumentálják, hogy miként alakult ki a föld alatti bunkerrendszer, az 1935-ben készült légvédelmi pincéből miként lett Führer-bunker.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Emléktábla jelöli Hitler bunkerét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra