Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták Boudicca sírját

2006. június 12. 12:30

A szakértők szerint minden bizonnyal a római uralom ellen i.sz. 62-ben vívott küzdelem után elhunyt icénus királynő, Boudicca sírját rejtheti a közép-angliai Birmingham egyik régészeti lelőhelye. Az állítást azonban egyelőre nem tudják minden kétséget kizáróan bizonyítani.

<

A Kings Nortonnál folytatott ásatás során előkerült leletek bár egyértelműen római jelenlétre utalnak, ám nem bizonyítják a közvetlen kapcsolatot Boudiccával. A helyiek persze örülnének, ha városuk, mely már eddig is ismert volt a rajta áthaladó római útról és erődről, ezután a harcias uralkodónő halálának színhelyeként is elhíresülne.

Boudicca szobra Londonban

A téma szakértői szerint nem lehetetlen, hogy az állítás igaz, hiszen a római elnyomás ellen lázadó britek és a légiók összecsapására biztosan valahol Közép-Angliában került sor, Néró császár uralkodásának idején. Tacitus római történetíró feljegyzése szerint az ütközet egy fákkal körülvett hegyvidékes területen játszódott le, márpedig a birminghami helyszín tökéletesen megfelel ennek a leírásnak.

A rómaiak elleni gyűlöletet a rendkívül magas adóztatás és az erőszakos besorozások váltották ki. A zendülés során a felkelők kezdetben sikereket arattak, keletről a középső területek felé haladva dúlták fel a mai Colchester, London és St. Albans rómaiak lakta városait. A brit sziget akkori helytartója, Gaius Suetonius Paulinus tízezer jól képzett legionáriust állított hadrendbe, és Észak-Walesből indulva valahol a mai Birmingham környékén - vagy talán éppen ott - felvette a harcot Boudicca kétszázezer fősre duzzadt seregével. Az ütközet római győzelemmel zárult, a legenda szerint pedig Boudicca ezt követően itta ki a méregpoharat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták Boudicca sírját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra