Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszakapták a Habsburgok Drakula kastélyát

2006. június 9. 11:45

<

Örökségvédelem és vérszívás: kastélysorsok Romániában

Nem ez az első alkalom, hogy kastélyokkal foglalkozunk: korábban több cikkben követtük nyomon a romániai örökségvédelmi problémákat is. Egy igazi kastély pedig nincs meg valamirevaló kísértet vagy vámpír, esetleg vérben fürdőző úrnő nélkül. Tartson velünk nemzetközi túránkon!


Románia ragaszkodik a királyi örökségű Peles-kastélyhoz
A román kormány illetékesei nem hivatalosan megkezdték a tárgyalásokat a királyi családdal, hogy közösen próbáljanak megoldást találni Mihály király javainak visszaszolgáltatása ügyében.



Visszakövetelik kastélyaikat a magyar nemesi sarjak Romániában
A Rompress román hírügynökség szerint jelenleg összesen 24 barokk vagy reneszánsz stílusban épült kastélyról van szó, amelyek többségének a jogi helyzetével nincs tisztában sem a helyi, sem a megyei közigazgatás, tekintettel arra, hogy az örökösök a visszatérítési kérelmeket egyenesen bíróságoknak küldték meg.

Felújítják a szilágysomlyói Báthory kastélyt
Felújítják a szilágysomlyói Báthory várkastélyt az erdélyi kisváros helyi önkormányzata vezetőjének bejelentése szerint. Septimiu Turca, Szilágysomlyó polgármestere elmondta, hogy a nagy értékű történelmi műemlékként számon tartott várkastélyt azért újítják fel, hogy turisztikai látványosságként használhassák.


Összefogás a műemlék jellegű épületekért Nagyváradon
A nagyváradi önkormányzat meg akarja menteni a régi városrészt, s a civil szférát és a lakosságot is be akarja vonni a műemlék jellegű épületek, valamint az értékes épületmaradványok pontos feltérképezésébe, amely a megóvás előkészítéséhez szükséges.


Drakula Don Juan köpönyegéből bújt elő
Alessandro Barrico olasz kritikus és író szerint Mozart népszerű mesteroperája lehetett a forrása Bram Stoker egy évszázaddal későbbi Drakula című vámpírtörténetének.





Népszerű az első francia Vámpírmúzeum
Franciaország első Vámpírmúzeuma váratlan népszerűségnek örvend. "A vártnál jóval több látogatónk volt az első hétvégén"- számolt be Jacques Sirgent, a múzeum igazgatója, amúgy vámpírrajongó.




390 éve halt meg Báthory Erzsébet
Háromszázkilencven éve halt meg Csejte várának börtönében ecsedi Báthory Erzsébet grófnő, a külföldön talán legismertebb, bár nem legrokonszenvesebb magyar asszony.





Anglia legnagyobb kastélyának szelleme
Videofelvétel bizonyítja: a London közelében lévő Hampton Court kastélyban kísértet járt. A biztonsági kamera felvételén rejtélyes szellem nyit ajtót.





Szerelmi csalódás ihlette a titokzatos korall kastélyt
Mai napig tudományos vita tárgyát képezi az a floridai kastély, melyet építője harminc év alatt egyedül épített fel azt állítva, hogy megoldotta a piramisok titkát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszakapták a Habsburgok Drakula kastélyát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra