Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszakapták a Habsburgok Drakula kastélyát

2006. június 9. 11:45

<

Kastélysorsok Magyarországon

Korábban több írásunk foglalkozott a magyar örökségvédelem egyik neuralgikus, részben megoldatlan problematikájával, a hazai kastélyok pusztulásával. Ismerje meg velünk a pusztuló és a megmentett épületeket!

Egy tipikus magyar kastélysors Rákoskeresztúron
A Múlt-kor "Budapesti peremkerületek rejtőzködő értékei" című sorozatának második részében a XVII. kerület egyik ékességét, a Podmaniczky-Vigyázó kastélyt kereste fel.




Megmenthető-e még a Bezerédj-Békássy kastély?
Bezeréd egy festői, csendes kis falu Zalaegerszegtől 20 km-re. Sokan nem is gondolnák, milyen gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Arra pedig végképp nem, hogy néhány percre a településtől az erdőben, az egykori birtokos Bezerédj és Békássy család kastélyának torzója várja a jobb időket.

Párhuzamos kastélysorsok Magyarországon
A bajnai Sándor-Metternich kastély (Komárom-Esztergom), a fehérvárcsurgói Károlyi kastély (Fejér) és a nyírábrányi Eördögh-Szapáry kastély (Hajdú-Bihar) sorsán keresztül mutatja be a kastélyhasznosítási programok eredményeit, reményeit vagy éppen reménytelenségeit az Építészfórum írása.


Reneszánsz kőfaragók újítják fel a gyöngyösi Orczy-kastélyt
A süttői székhelyű Reneszánsz Kőfaragó Rt. újíthatja fel a Gyöngyösi Orczy-kastély egy részét, miután elnyerte a helyi önkormányzat által kiírt nyílt közbeszerzési eljárást - tartalmazza a Közbeszerzési Értesítő.



Felújítják a Bakony legszebb kastélyát
Megkezdődött a Jankovich-kastély felújítása a Veszprém megyei Gic község határában. Az 1800-as évek elején épült egyemeletes, klasszicista stílusú kastély rekonstrukcióját 600-700 millió forintból végzik el.




Folytatódik az edelényi kastély felújítása
Ebben az évben is folytatódik az ország hetedik legnagyobb kastélyának számító edelényi L'Huillier-Coburg kastély felújítása, a munkákra 130 millió forintot költ a Műemlékek Állami Gondoksága (MÁG) - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke miskolci sajtótájékoztatóján csütörtökön.


Szállodát építene Békéscsaba a Pósteleki-kastélyból
Az 1900-as évek elején Wenckheim Frigyes által épített neobarokk kastély jelenleg romos állapotban van, estleges felújításának költségeit a hasznosítás függvényében 1-2 milliárd forintra becsülik.



Befejeződött az ozorai várkastély felújítása
Befejeződött a Dunántúl egyik legnagyobb épen maradt vára, az ozorai várkastély felújítása a közelmúltban; a csaknem két évtizedes rekonstrukció révén az épület visszanyerte eredeti szépségét.




A tápiószelei kúria: a megmaradás titka
Akad néhány szerencsés kastélyépület Magyarországon, amely szinte csodával határos módon olyannak őrződött meg, amilyennek egykori tulajdonosai ismerték.





Ön mit gondol? Mi legyen a ma is pusztuló épületekkel? Eladják őket, vagy állami kézben maradjanak? Itt megírhatja nekünk! 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszakapták a Habsburgok Drakula kastélyát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra