Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ókori tömegsír Róma alatt

2006. június 8. 15:28

Rendhagyó temetőre bukkantak a római katakombák restaurálása közben, ahol a sírkamrákban több mint 1000, díszes tógába öltöztetett csontvázat találtak - jelentette be a római régészeti hatóság.

<

A római katakombák főfelügyelője, Raffaella Giuliani a vatikáni rádióban adott interjújában elmondta, hogy a temetőre 2003-ban véletlenül bukkantak rá, amikor a szakértők Szent Péter és Marcellinus nagyközönségtől elzárt katakombáját restaurálták Róma dél-keleti részén, az ókori Via Labicana vonalán.

A régészek akkor az egyik festett fal mögött előbb egy nagyobb termet, majd több kisebb, hasonló méretű szobát találtak. Ezek nem a szokásos galériás, vagy hálófülkés temetők voltak, hanem nagy termek tele csontvázakkal. Az arany hímzéses elegáns ruhákba öltöztetett holttesteket gondosan lepedőkbe csavarták, és mésszel borították. Giuliani elmondta, hogy voltak olyan testek, ahol a balzsamozás maradványait is megtalálták.

A föld alatti termek a második századból - jóval a katakombák előttről - származnak, és valószínűleg keresztényeket temethettek oda, a szakértők szerint feltehetőleg természeti katasztrófa vagy járvány pusztítása után. A pontos vizsgálatok lezártáig azonban azt sem zárják ki, hogy egy tömeges keresztényüldözés kivégzettjeit rejti a sír.

Az ásatás részleteiről június végén az ásatást végző pápai régészeti hatóság (Pontificia Commissio de Sacra Archaeologia), az Ecole Francaise és a Bordeaux-i Egyetem szakemberei számolnak majd be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori tömegsír Róma alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra