Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégsem francia jezsuita térképezte fel a Mississippit

2006. július 4. 11:45

Nemrég derült ki, hogy a Mississippi első feltérképezésére elfogadott elmélet legfőbb bizonyítéka, a kanadaiak által igazi ereklyeként számon tartott térkép hamisítvány. Ráadásul a felfedezőnek hitt jezsuita pap tevékenységéről is megoszlanak a vélemények a kutatók körében.

<

Jezsuita múltszépítés a térképeken

Az 1840-es években különös dologra bukkantak egy montreáli vallási iskolában. Néhány történelmi feljegyzés között akadtak rá egy térképre, amely a francia jezsuita szerzetes, Jacques Marquette atya kézjegyével volt ellátva és a rajta lévő dátum szerint 1673-ban készült. Maga az atlasz Észak-Amerika közép-nyugati tájait és a vadregényes Mississippi-folyót ábrázolta rendkívül pontosan, melyet a lelet tanúsága szerint Marquette térképezett fel először. A felfedezést azonnal világgá kürtölték és ettől a perctől kezdve a misszionárius hírneve - hollywoodi filmeket idéző módon - szárnyalt felfelé.

Kultúrmisszió a "vadak" között

Jacques Marquette 1666-ban érkezett Quebec-be, ahol a hiedelem szerint összebarátkozott Louis Jolliet-vel, az ismert helybeli felfedezővel. A páros expedíciót szervezett a közép-nyugati területekre az Új Francia kormány megbízásából, melynek során a misszionárius elsődleges célja a "vademberek" igaz hitre térítése volt, amit a legenda szerint nagy ügybuzgalommal és fényes sikerrel hajtott végre. Mellesleg nagy precizitású térképet készített az újonnan feltárt területekről és leírásokat az ott élő bennszülöttekről, amely ma a jezsuiták St. Jerome-i (Quebec, Kanada) archívumában található.

A térképet azonban nemrég a 
Smithsonian Intézet és a Kanadai Kultúra Múzeuma kapta kölcsön a francia letelepedés 400. évfordulójára szervezendő kiállításra. Ezáltal több tudósnak is alkalma nyílt alaposabban megvizsgálni, akik közül Carl Weber, a chicagói Devry Egyetem tanára rövid vizsgálódás után egyszerűen bejelentette, hogy a térkép nem valódi. "Nem az 1670-es években rajzolták, csakis az 1800-as években készülhetett és egészen bizonyosan nem Marquette által" - nyilatkozta a CanWest hírügynökségnek. Elméletét főként arra alapozza, hogy az atlasz túl precíz. Ennek bizonyítására a kérdéses anyagot XVIII. századi térképek tucatjaival hasonlította össze és azt tapasztalta, hogy pontosságban messze meghaladja azokat. Ha ehhez hozzátesszük a térkép felfedezésének hihetetlen sztoriját, egészen bizonyosak lehetünk, hogy csalásról van szó - állítja Weber.

A felfedezők utazásai (Marquette útja pirossal jelölve)

Abban mindenestre kollégái is egyetértenek vele
, hogy a jezsuiták nagy erőkifejtést tettek a vadnyugat civilizálásában folytatott szerepük felnagyítására. Marquette személye ezért is ellentmondásos a történészek szemében, akik erősen kételkednek a szerzetes misszióinak valódi sikereiben. Talán nem meglepő, hogy az ellentábort az egyház történészei képviselik. "Néhány amerikai szakértő felismerte Marquette könnyen azonosítható írásjegyeit a térképen" - mondta Isabelle Contant, a jezsuiták levéltárának igazgatónője, aki képtelenségnek tartja Weber állításait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem francia jezsuita térképezte fel a Mississippit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra