Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Botrány Athénban a da Vinci-kód miatt

2006. május 16. 10:30

Görögország 207 mozijában a héten egyszerre kezdik vetíteni a da Vinci-kódot. Legutóbb az athéni ortodox katedrális előtt került sor incidensre a film miatt.

<

Mega görög televíziós magántársaság riporterét és operatőrét rövid időre őrizetbe vették, miután megpróbálták filmre venni, amint az ortodox egyháznak a film ellen kiadott brosúráját osztogatják a híveknek. Rendőrségi jelentések és a televízió által sugárzott felvételek szerint a katedrális egyik papja tiltotta meg a tévéseknek, hogy filmezzenek és ő hívta ki a rendőrséget. Az athéni érsekség közbelépése nyomán azonban szabadon engedték őket.

A görög ortodox egyház múlt szerdán döntött úgy, hogy a film május 18-ára tervezett bemutatója előtt brosúrát adnak ki "Az igazság A da Vinci-kód című regényről" címmel, amelyet vasárnap osztottak ki a híveknek a templomokban. A kiadvány a regény, és a belőle készült film egészét hamisnak nevezte, mert az egyház szerint "megsérti és aljas módon aláássa a vallásos tudatot", és perverz módon keresztényellenes is

Görögország lakosságának 97 százaléka ortodox keresztény, és az egyháznak igen erős a befolyása az országban.

A da Vinci-kódot egyszerre Görögország 207 mozijában mutatják be, ami rekordnak számít a szakértők szerint. Dan Brown regényét 2003-ban fordították le görög nyelvre, és eddig mintegy 200 ezer példányban kelt el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Botrány Athénban a da Vinci-kód miatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra