Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

12 millió dollár egy konzervdobozért

2006. május 11. 18:10

Közel 12 millió dollárért (csaknem két és fél milliárd forintért) kelt el Andy Warhol egyik leveskonzerv-doboza kedden este New York-ban a Christie's cég kortárs művészeti árverésén.

<

A pop-art mesterének 1962-ben készült "Borsos Campbell-konzervdoboza" volt az aukció legnagyobb sikere: 11,8 millió dollárért (2 milliárd 394 millió forint) kelt el. Ennyit még soha nem fizettek a "mű" egyetlen példányáért sem, amely annak idején egyik leghíresebb illusztrációja volt a köznapi tárgyak művészetéről és a műalkotások sorozatgyártásáról szóló warholi elméletnek.

Ugyancsak a cseh származású művész okozott hatalmas meglepetést a "64 S and H Green Stamps" című alkotásával, amelyért 5,2 millió dollárt (1 milliárd 55 millió forint) adott egy magát meg nem nevező amerikai gyűjtő - négyszer annyit, mint amennyit reméltek.

Szintén jól szerepelt az árverésen Warhol kortársa, Willem de Kooning, akinek egy 1961-es cím nélküli festménye 10,1 milliót, míg Két nő című alkotása - minden várakozást felülmúlva - 5,7 milliót ért meg vásárlójának.

Az árverésen 91 műtárgyat kínáltak megvételre, köztük Donald Judd minimalista művész 26 munkáját, és mindössze kilenc maradt a szervezők nyakán.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

12 millió dollár egy konzervdobozért

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra