Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tévésorozatot terveznek Kádár Jánosról

2006. április 26. 12:00

Négyrészes tévésorozat elkészítését tervezi Poggyászunk, Kádár János - avagy a hétköznapi szocializmus címmel Kornis Mihály író és Sólyom András rendező. Az előtanulmánynak szánt filmet hétfő este Budapesten, az Írók Boltjában láthatta a közönség.

<

Filmet készített Kádár János utolsó beszéde címmel Sólyom András rendező és Kornis Mihály író. A mintegy 50 perces, egy sorozat "előtanulmányának" szánt film középpontjában az a beszéd áll, amelyet az MSZMP volt főtitkára, majd elnöke már tisztség híján 1989. április 12-én mondott el a párt központi bizottságának zárt ülésén. A filmben Kádár János 63 perces felszólalásából - amelynek jogtulajdonosa a feliratok szerint a Magyar Országos Levéltár - mintegy tíz perc hangzik el. A további részt Kornis Mihály két nyilvános előadásának szövege, valamint számos korabeli bejátszás alkotja.

Kornis Mihály egyebek mellett arról beszélt, hogy az MSZMP KB zárt ülésére az 1988 májusában már lemondatott Kádár Jánost nem várták, sőt kifejezetten kérték, hogy ne menjen el, ám végül senki sem tudta lebeszélni róla. A beszéd, amelyet annak idején dekódolni kellett, egy súlyos vétek terhével nyomott lélek megrendítő küzdelméről tanúskodik. Arról, hogy 1956 novemberében Kádár nem tudott nemet mondani, és hogy a filmben felidézett pillanatban is csak formális bocsánatkérésre volt képes. Azzal bünteti őt a sors, hogy amikor elszámolna, már nem tud elszámolni, bármennyire szeretne is - mondta Kornis Mihály.

Az író az Európa Filmklub keretében tartott vetítés után, a zsúfolásig megtelt kis pincehelyiségben emlékeztetett arra: 1997-ben darabot írt egy drámapályázatra, Kádárné balladája címmel, és Sólyom András eredetileg ebből szeretett volna filmet készíteni. Ekkor azonban már nem tartotta elég pontosnak és tudományosan hitelesnek az általa korábban megfogalmazottakat az író, és nem értett egyet drámája színpadi rendezésével, színészi előadásával sem; el sem ment a premierre. Mint jelezte, "kielégületlenség" maradt benne; ekkor kezdeményezte, hogy előadást tart a beszédről, Sólyom pedig annak alapján rendezzen filmet.

Sólyom András közölte: filmjük ez év januárjában a Magyar Filmszemle bírálóbizottsága elé került, amely azonban úgy ítélte meg, hogy munkájuk "nem üti meg" a szemle szintjét; két vetítést mégis tartottak. A rendező említést tett arról is, hogy egy ismerőse közölte: Kádár János utolsó beszéde az idén érettségi tétel.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tévésorozatot terveznek Kádár Jánosról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra