Múlt-kor.hu

Világörökség lesz a kiszáradó Jordán folyó

2006. április 25. 10:00

A környezetvédők véleménye szerint hamarosan kiszáradhat a folyó, amelyben a hagyomány szerint egykoron megkeresztelték Jézust.

A Jordán a Kineret-tóból - bibliai nevén Genezáret- vagy Tiberias-tóból - ered, és a Holt-tengerbe viszi vizét. Azaz csak vinné, hiszen alsó szakasza, amely a bibliai történés helyszínéül szolgált, sokkal jobban hasonlít sekély szennyvízcsatornára, mint egy folyóra - olvasható a Lenta című orosz hírportálon.

Mire alsó szakaszához ér, a folyómederben az eredeti vízmennyiségnek mindössze 3 százaléka csörgedezik, s az is rendkívül szennyezett. Ez egyrészt a Jordánon, valamint az azt tápláló Jarmuk folyón épített gátak sokasága magyarázza, mivel a folyó vizét öntözésre használják, másrészt, hogy tisztítatlanul ömlik bele a szennyvíz.

Föld Barátai (Friends of the Earth) elnevezésű környezetvédelmi szervezet véleménye szerint abban az esetben, ha a Jarmukon épülő legújabb gát is elkészül, a Jordán alsó szakasza teljesen kiszárad. Megmentendő a legendás folyót, a környezetvédők a világörökség részévé szeretnék nyilváníttatni a Jordánt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Világörökség lesz a kiszáradó Jordán folyó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra