Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hétvégi várkalauz: Sárvár

2006. november 24. 14:00

A teljes épségben megmaradt középkori váráról híres Sárvárt a Rába folyó nyugati partjának közelében kereshetjük fel.

<

Sárvár nevének alapján a régészek azt feltételezik, hogy már a korai Árpád-házi királyok uralkodása alatt létezhetett itt egy erődítmény, melynek feladata a nyugati irányból támadó német seregek feltartóztatása lehetett. Az erődítmény első okleveles említése 1288-ból maradt fenn, majd a 14. század elején a Dunántúl korlátlan hatalmú urai, a Kőszegi nemzetség tagjai bitorolták a környéket. Uralmukat Károly Róbert csapatai döntötték meg, a továbbiakban a kamara kezelte a váruradalomhoz tartozó környékbeli jobbágyfalvakat.

Nézzen a várról légifotókat a Civertan oldalán!

1390-ben Luxemburgi Zsigmond Sárvárt elzálogosította a belső udvari köréhez tartozó Kanizsai báróknak, vagyis a zálogösszeg kifizetéséig ők élvezhették az ide adózó népek földesúri szolgáltatásait. A család birtokossága azonban a 16. század első harmadában befejeződött, mivel Ferenc úr fiú utód hátrahagyása nélkül halt meg, fiúsított húgát, Orsolyát Nádasdy Tamás jegyezte el. A következő évtizedekben Sárvár lett a Nádasdy család szépen gyarapodó uradalmainak központja, ahol férje sűrű távolléteiben Orsolya asszony intézte a gazdasági ügyeket. A török rablóportyák ellen építették ki a sárvári véghelyet, melynek öt olaszbástyás erődítményét széles vizesárok oltalmazta.

17. századi metszeten

A török hódítók által "erős fekete bégnek" nevezett Nádasdy Ferenc, majd halála után özvegye Báthory Erzsébet is lakott falai között, őt 1610-ben a felvidéki Csejte várkastélyában Thurzó György nádorispán parancsára elfogták, és haláláig várfogságban tartották. A 17. században Sárvár uradalmi központjában hatalmas vagyon halmozódott fel, földesura - Nádasdy Ferenc - az ország harmadik legmagasabb méltóságát, az országbírói hivatalt viselte.

1949-es képeslapon

A főnemes azonban belekeveredett a Wesselényi-féle összeesküvésbe, melynek napvilágra kerülése után a bosszú nem maradt el. Ferenc országbírót társaival együtt lefejezték, óriási birtokait pedig elkobozták. Sárvárt a hozzá tartozó jobbágyfalvakkal együtt gróf Draskovich Miklós vásárolta meg az akkori időkben hatalmas összegnek számító 1300000 forintért. A várat a Rákóczi-szabadságharcban rövid ideig a felkelők uralták, majd az Esterházy főnemesi família szerezte meg.

Még több fotó a várról - nézze meg!

A katonai jelentőségét elvesztő középkori várat későbbi földesurai jelentős mértékben átalakították, feltöltve a külső árkokat, mivel azonban épületeit folyamatosan lakták, hazai erődítményeink közül szerencsés kivételként teljes épségben fennmaradva várja a régmúlt idők iránt érdeklődőket.

Megközelítés

Tervezze meg útját a T-Online Térképpel!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hétvégi várkalauz: Sárvár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra