Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az atomkor fürdőruhája: hatvanéves a bikini

2006. április 18. 11:00

Hatvanéves a pici, kétrészes, többet mutató, mint takaró fürdőruha, amely a II. világháború utáni első kísérleti atomrobbantás helyszínéül szolgáló Bikini nevű korallzátonyról kapta nevét.

<

Louis Réard, francia autómérnök a II. világháború alatt kénytelen volt átvenni a családi csipkeverő üzemet és unalmában ötlötte ki a kétrészes fürdőruhát, melynek bemutatását egyetlen korabeli manöken sem vállalta.

Bikini

Az eseményre végül 1946. július 5-én a híres párizsi Deligny uszodahajón került sor. A párizsi újságok ezalatt a Mikronéziában található Marshall-szigetcsoporthoz tartozó Bikinin végrehajtott amerikai atombomba kísérletről cikkeztek. A leleményes feltaláló azt remélte, hogy ha a szigetről nevezi el a merész ruhadarabot, hatvan évvel később már csak az ő anatómiai-bomba kísérletére fog emlékezni a világ.

A divathullámra nem kellett sokat várni. "A világ legkisebb fürdőruhája" azonnal az újságok címlapjára került, a világsajtó felháborodott, a spanyol, az olasz és a belga hatóságok betiltották annak viselését. A kétrészes fürdőruhát igazán elfogadottá Brigitte Bardot tette, aki 1956-ban az első színésznőként bikiniben jelent meg Roger Vadim És Isten megteremté a nőt című filmjében.

Micheline Bernardini az első bikiniben

A hatvanéves évforduló alkalmából a Lycra felkérte a legnevesebb márkákat és tervezőket, hogy alkossák meg szülinapi modelljüket. Valamennyi alkotás megvásárolható lesz május végétől a www.yoox.com honlapon 160 és 200 euró közötti áron. A párizsi Galeries Lafayette áruház pedig fürdőruha-osztályán május 10-22. között retrospektív kiállítással emlékezik meg a bikini elmúlt hatvan évéről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az atomkor fürdőruhája: hatvanéves a bikini

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra