Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rippl-Rónai titkai a párizsi kiállításon

2006. április 19. 11:00

Rippl-Rónai József (1861-1927), a magyar modern festészet egyik megalapítója 16 évig élt a francia fővárosban, s ebből 1892 és 1902 között a párizsi Levallois és Neuilly elővárosok határán található Villiers nevű utcában. Levallois magyar származású polgármestere, Patrick Balkany jóvoltából a városháza impozáns dísztermében került kiállításra közel harminc, a festő szülővárosából, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményéből érkezett alkotás.

<

A tárlat első felében a Párizsban készült, úgynevezett fekete korszakból 12 melankolikus, sötétebb tónusú festmény és négy korabeli fotó látható. A kiállítás második része a festő magyarországi hazatérte után az úgynevezett kukoricás korszak Kaposváron készült színesebb és intimebb alkotásaiból, valamint rajzokból és a festőről családja körében készült felvételekből válogat.

A Magyar Nagykövetség, a Párizsi Magyar Intézet (PMI), Kaposvár önkormányzata, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a párizsi Elstir Galéria támogatásával létrejött tárlat április 22-ig látogatható. A kiállítás, amely két ellentétes alkotói korszakot köt az alkotás helyszínéhez, a Sorbonne Egyetem nemzetközi kulturális örökség igazgatás szakán tavaly végzett kaposvári történészhallgató ötletéből született, aki diplomamunkája keretében azonosította Rippl-Rónai Levallois-hoz tartozó egykori lakóhelyét. A kisváros polgármestere és Winkler Ferenc, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum igazgatója azonnal felkarolta Nánási Regina kiállítástervét, amely végül másfél éves közös szervező munkának köszönhetően jött létre.

A fiatal kurátor az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás elsősorban a francia kisváros helyi közönségének készült a náluk élt magyar festővel való érzelmi kapcsolatteremtés céljával. A magyar Nabiként számon tartott Rippl-Rónai franciaországi ismertsége miatt a francia sajtó is nagy érdeklődést mutat az Erdős André magyar nagykövet által megnyitott kiállítás iránt.

Levallois önkormányzata a Rippl-Rónai-kiállítás köré egy teljes magyar hónapot szervezett, amelynek során kaposvári zenészek és a Jambóza Bábcirkusz előadása mellett Victor Vasarely festői módszerét követő alkotói műhelyek, valamint a magyar táncról és Budapestről szóló konferenciák is megrendezésre kerülnek. A kiállítás folytatásaként a PMI-ben április 19-től május 9-ig látogatható majd Rippl-Rónai József azon - naplójával együtt egy bőröndben tavaly megtalált - rajzaiból szerveződő tárlat, amelyeket a magyar festő franciaországi internálása alatt, 1914-ben készített családjáról, valamint Issy l'Eveque faluról és annak lakóiról.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rippl-Rónai titkai a párizsi kiállításon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra