Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dávid király volt Júdea Rózsa Sándorja

2006. április 12. 13:00

Dávid egy betyárbanda vezére volt, Salamon pedig egy poros és mindössze néhány ezer lelket számláló Jeruzsálemben uralkodott - állítja legújabb könyvében Israel Finkelstein.

<

A pásztorból harcossá, harcosból hatalmas királlyá váló Dávid és fia, a felvilágosult bíró, a nagy birodalmat irányító, építő uralkodó Salamon a mai napig a bölcs kormányzás jelképei. A Neil Asher Silbermannal közösen írt A Biblia szent királyai című könyvben a két szerző úgy vélekedik, hogy Dávid és Salamon legtöbb története eltúlzott, vagy kitaláció, és történelmi szempontból is kétséges. "A két nagy király neve ugyanis a Biblián kívül sehol nem szerepel" - jelentette ki a professzor.

Finkelstein a radiokarbon kormeghatározó vizsgálat eredményeiből kiindulva arra a véleményre jutott, hogy a két király nem az időszámítás előtti kilencedik, hanem a tizedik században élt. "Lényeges a különbség, hiszen a júdeai királyság a kilencedik században gazdag, művelt birodalom volt, egy évszázaddal korábban azonban még nem terjedt el az írásbeliség, és a jeruzsálemi Nagytemplom sem épült meg. Dávid és Góliát története például azért nem játszódhatott az időszámítás előtti kilencedik században, mert az óriás magát Gat városából származónak vallotta, ezt a települést viszont évtizedekkel azelőtt porig rombolták" - mondta a professzor.

Finkelstein a bibliai Megiddo város romjainak ásatásán 43 rendkívül nagy tudású szakértővel dolgozik együtt, akikkel - ígérete szerint - megdönthetetlen tudományos bizonyítékokat gyűjtenek.

A tudós utalást tett arra, hogy Jézus korszakáról is szükséges egy hasonlóan "forradalmi" kutatás, amely reményei szerint nem várat sokáig magára.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dávid király volt Júdea Rózsa Sándorja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra