Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A prágai tavasz éve

2007. július 4. 14:00

1968-ban Franciaországban diáktüntetések törtek ki, a prágai tavaszt pedig szovjet tankok verték le.

<

1968 a tüntetések és sztrájok éve volt: áprilisban egy merénylet során súlyosan megsebesítették a Szocialista Német Diákszövetség elnökét, Rudolf Dutschkét, erre válaszul országos zavargások törtek ki az NSZK-ban, a tüntetők több helyen a rendőrökkel is összecsaptak. Erre válaszul a Bundestag megszavazta az alkotmányos szükségállapot-szabályzást. Májusban Franciaországban előbb diáktüntetések, majd zavargások kezdődtek, mely sztrájkokhoz és gyárfoglalásokhoz vezetett.

Prágában új gazdasági irányvonal felé nyitott a reformkommunista pártvezetőség: eltörölték volna az előzetes cenzúrát, megkezdték volna a párt és az állam szétválasztását, és engedélyezték volna a legális ellenzéket. A szomszédos országokra gyakorolt hatás miatt a Szovjetunió - diplomáciai kudarca után - fegyveresen, a Brezsnyev-doktrína jegyében avatkozott közbe. Bulgária, Lengyelország, Magyarország, az NDK és a Szovjetunió 200 ezer főnyi hadsereget küldött az "ellenforradalmi fordulat veszélyének" elhárításához.

Több mint 100 állam írta alá Londonban, Moszkvában és Washingtonban az atomsorompó-szerződést a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására.

A Vietkong és az észak-vietnami csapatok részvételével megkezdődött a Tet-offenzíva, mely fordulatot hozott a vietnami háborúban. Az Egyesült Államokat sokkszerűen érte az offenzíva ereje és elhúzódása, így a kifárasztási politika csődjét is elismerve Johnson elnök tárgyalásokat kezdett a másik féllel.

Meggyilkolták Robert Kennedy elnökjelöltet Los Angelesben, és ugyancsak merénylet áldozata lett Martin Luther King, az amerikai polgárjogi mozgalom vezetője is.

Magyarországon az év elején életbe lépett az új gazdasági mechanizmus, ám ez a prágai tavasz leverése után felemás módon valósult meg. A MSZMP KB december elején kijelentette, hogy "a reform pezsdítő hatást gyakorolt a gazdaságra". A televízióban bemutatták az első magyar színes tv-filmet, "A koppányi aga testamentumát". Forgalomba került az Infecundin, az első hazai gyártású hormonális fogamzásgátló tabletta.

1968-ban született Cuba Gooding Jr. színész, John Singleton filmrendező, Sarah McLachlan énekesnő, Damon Albarn zenész, Céline Dion énekesnő, Tony Hawk gördeszkázó, Kylie Minogue énekesnő, Will Smith színész, Hugh Jackman színész, Vanilla Ice rapper, Repka Attila birkózó, Bartis Attila író, Kovács Ákos zeneszerző, Naomi Watts színésznő. Az év híres halottja volt Anthony Asquith filmrendező, Charles Chaplin Jr. színész, Jurij Gagarin űrhajós, Upton Sinclair író, Arnold Zweig író, John Steinbeck író, Seress Rezső zeneszerző, Hamvas Béla író, Dobi István politikus.

Szeretne többet tudni?

Böngésszen az 1968-as év további eseményei között!
A 100 év - 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A prágai tavasz éve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra