Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Júdás nem volt áruló, csak ügynök

2006. április 10. 11:00

<

Az apokrif Júdás története

Az ismeretlen szerzőtől származó Júdás-evangélium eredeti szövege görög volt, amelyet a kanonikus evangéliumok után, de még i.sz. 180 előtt hozhattak létre korai gnosztikus keresztény csoportok. A számos ókori szöveg alapján ismert Júdás evangéliumra a legkorábbi utalás i.sz. 180-ból, Irenaeusztól, Lyon püspökétől származik.

 

Az első keresztény közösségek többféle beszámolót is ismertek Jézus életéről és tanításairól. Közülük több tucatnyit papírra is vetettek, az egyházatyák azonban ezek közül csak négyet választottak be az Újszövetség könyvei közé. Kimaradt többek között Péter, Tamás, Mária, illetve Az igazság evangéliuma címen ismert szöveg. A most bemutatott kézirat az eredeti görög szöveg kopt fordítása, és a vizsgálatok szerint i.sz. 220-340 között keletkezett.

Az 1970-es években bukkantak rá az egyiptomi Al Minya közelében arra a kódexre, amely 1600 éve érintetlenül rejtette Júdás evangéliumát. A New York állambeli Hicksville egyik bankjának széfjében elhelyezett dokumentumot 2000 áprilisában Frieda Nussberger-Tchacos régiségkereskedő vásárolta meg. Két sikertelen viszonteladási kísérlet után a romlásnak indult kódex 2001 februárjában a bázeli Maecenas Foundation for Ancient Art Alapítványhoz került helyreállításra. A fordítás után a kéziratot a kairói Kopt Múzeumban helyezik el. Júdás evangéliuma mellett a kódex négy másik szöveget is tartalmaz: Jakab első apokalipszisét, Péter levelét Fülöphöz, valamint az Allogenész könyve című töredékes művet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Júdás nem volt áruló, csak ügynök

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra