Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Júdás nem volt áruló, csak ügynök

2006. április 10. 11:00

A National Geographic vasárnap 160 országban 27 nyelven kétórás tévéműsorban mutatta be Júdás evangéliumának történetét.

<

Az isteni akarat beteljesítésében segített

A National Geographic április 9-én, vasárnap 160 országban 27 nyelven kétórás tévéműsorban mutatta be, hogyan zajlott a papiruszlapokból és a bőrkötésből származó apró mintaadarabkák radiokarbon datálása, majd a tinta anyagának elemzése, s mire jutott a multispektrális képelemzés, valamint a paleográfiai szakvélemény.
Hogyan rekonstruálták a szöveget?
Tanuljon meg kopt nyelven Júdástól!
Az Újszövetség négy evangélistája (Máté, Márk, Lukács, János) Júdást, a tizenkét apostol egyikét árulónak tartja, mert 30 ezüstöt kapott a főpapoktól, hogy a Jézus elfogására küldött felfegyverzett csapat előtt egy csókkal elárulja mesterét. (Részletek a Magyar Katolikus Lexikonban)

Az egy éve fordítás alatt álló apokrif kézirat szerint viszont Júdás, a Jézushoz legközelebb álló tanítvány mestere kérésére hajtotta végre az árulást. A papírusz szerint Jézus így szólt Júdáshoz: "Te áldozod majd fel azt, aki engem felölt magára." Tehát voltaképpen Júdás segített Jézusnak az isten akarat beteljesítésében.

A Vatikán rehabilitálhatja

Öt év alatt mintegy ezer papirusztöredékből több mint 80 százalékban helyreállított 26 oldalas szöveg fordításán dolgozó Rodolphe Kasser genovai koptológus szerint Júdás figurája az eddigi bibliai tanokkal szemben korántsem volt negatív.

Az új Júdás evangélium története éppen az árulás eltérő megítéséséről szól. Jézus eszerint tudta, hogy emberi testétől való megszabadulásához valakinek el kell őt árulnia, és jobban szerette volna, ha az áruló barát, nem pedig ellenség. A Történettudomány Pápai Bizottságának elnöke, Walter Brandmüller szerint a Vatikán bizonyára rehabilitálni fogja Júdást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Júdás nem volt áruló, csak ügynök

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra