Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hatvan települést érint Szent Márton útja

2006. április 6. 12:00

Szombathely kezdeményezésére nemzetközi kulturális útvonalakon követhetőek végig a város szülöttjének, Szent Mártonnak a régióban található emlékei.

<

Szent Márton életének emlékeit mutatja be egy közel hatvannyolcmillió forintos (271 ezer eurót) szombathelyi projekt, amely az Interreg Szlovénia - Magyarország - Horvátország szomszédsági pályázat keretében valósul meg.

A Nemzetközi Szent Márton Út létrehozására 6,8 millió forintnyi önerővel beszálló város sikeres pályázatát az Európa Tanács felvette az Európai Kulturális útvonalak közé, így a hivatalos elnevezése Európai Szent Márton Kulturális Útvonal lett.

A magyar, szlovén, horvát városok és községek területén haladó négy új túraútvonal (Szombathely-Szlovénia, Szombathely-Horvátország, Szombathely-Somogy-Baranya, illetve Szent Márton gyalogos vándorút) több mint hatvan települést érint. Ezek közül az első hármat szánják nagyobb, autóbusszal, vagy gépkocsival utazónak, míg a negyedik túrázók számára kínál lehetőséget.

Az Európai Szent Márton Kulturális Útvonalon egységes információs táblák, többnyelvű kiadványok, ajándéktárgyak, valamint bélyegzőhelyek a várják a látogatókat, csakúgy mint az egykori Vasfüggöny mentén épülő útvonal esetében.

Szombathelyen a projekthez csatlakozott települések április 4-én szerződések aláírásával erősítették meg együttműködési szándékukat. A tavalyi, magyar és francia szakemberek részvételével Szent Márton Európájáról tartott nemzetközi konferencia után most megkezdik a szombathelyi Szent Márton látogatóközpont kialakítását. 2007-re készül el a nemzetközi marketingstratégia, ennek része a Szombathely, Szent Márton szülővárosa címet viselő reprezentatív kiadvány, valamint a túraútvonalakat bemutató, hatnyelvű füzetek megjelentetése, továbbá az információs rendszer teljes kiépítése.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hatvan települést érint Szent Márton útja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra