Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pusztulnak a világcsodák

2006. április 5. 10:00

Velencének, Machu Picchunak, Luxornak, Babilonnak és a környező területeknek hatalmas környezeti és társadalmi károkat kell elszenvedniük.

<

Az inka örökségért küzdelmet folytató Peru legnagyobb kincsét, Machu Picchut évente félmillióan látogatják. Az Andok déli részén 2500 méter magasan található inka erődítmény, amely 1983 óta szerepel az UNESCO világörökség-listáján, meglehetősen földrengés veszélyes területnek számít.

Velence pusztulása évszázadonként egy centiméteres süllyedéssel halad előre. A lagúnát védő vízalatti gátrendszer szakmai körökben vitatottnak számító tervei nemrég zöld utat kaptak az olasz miniszterelnöktől. A hatalmas teherhajók által keltett hullámok mellett a vizet kiszivattyúzó környékbeli vállalatok okozzák a legnagyobb gondot.

80 méter hosszú, 7,5 méter magas falszakasz védi a kínai Nagy Falat az elszaporodó falfirkáktól, graffittiktől. A turizmus által okozott közvetlen károk mellett erőteljes talajerózióval is számolni kell a területen.

A szovjet segítséggel épült és már eddig is beláthatatlan környezeti-társadalmi károkat okozó Asszuáni Gát legújabban a luxori templomokat is veszélybe sodorta: az erőmű érdekében lelassított folyású Nílus partjain lerakódó só rongálja az ősi építményeket.

Az indonéziai korallzátonyokat a túlzott, s gyakran robbanóanyag felhasználásával végzett halászat veszélyezteti. A Maldív-szigeteket pedig a globális felmelegedés következtében folyamatosan emelkedő tengerszint fenyegeti.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pusztulnak a világcsodák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra