Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tévedésből tüntették ki Jaruzelski tábornokot

2006. március 30. 11:30

A Szibériába deportáltak emlékérmével tüntette ki tévedésből Lech Kaczynski lengyel államfő a kommunista rendszer egykori erős emberét, Wojciech Jaruzelski tábornokot.

<

A tábornok 2004-ben

Maciej Lopinski elmondta, hogy az elnöki hivatalban követhetett el valaki hibát. A szóvivő elismerte, hogy az elnök nem olvasott el minden, a díjazásra beterjesztett indítványt. Hozzátette: egyébként ha a javaslatot egy miniszter tette volna, azt az elnök hivatalosan nem utasíthatta volna el.

A 82 éves Jaruzelskit - akinek vezetésével 24 évvel ezelőtt, 1981. december 13-án vezették be a politikai ellenzék, főként a Szolidaritás szakszervezet megtörésére a hadiállapotot Lengyelországban -  valóban Szibériába deportálták családjával együtt 1940-ben, amikor Lengyelország keleti fele az 1939-ben megkötött Molotov-Ribbentrop paktum értelmében szovjet megszállás alá került. Jaruzelski apja Szibériában halt meg, míg ő maga csatlakozott a kommunista mozgalomhoz, és pályája a Szovjetunióban megalakult lengyel hadseregben ívelt magasra.

A tábornok a lengyel televízióban bemutatta azt a dokumentumot, amelyet az államfő írt alá az emlékérem odaítéléséről. Jaruzelski kijelentette: annál is inkább nagyra értékeli a kitüntetést, mert az azt jelentheti, hogy az elnök felülemelkedett a történelmi megosztottságon. Kaczynski, a Szolidaritás régi harcosa ezzel szemben mindig is nyíltan hirdette antikommunista beállítottságát és Jaruzelski tábornok iránti ellenszenvét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tévedésből tüntették ki Jaruzelski tábornokot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra