Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálhatták az első világháború legendás ütközetének helyszínét

2006. március 24. 12:15

Amerikai tudósok Franciaországban állítólag megtalálták annak a legendás ütközetnek a helyszínét, ahol egyetlen amerikai katona száznál is több német katonát ejtett foglyul.

<

York tizedes 1918. október nyolcadikán a német vonalak ellen indított támadásban vett részt. Amikor a parancsnoka a támadás során meghalt, York a Tennessee-beli vadonban szerzett tapasztalatait hasznosítva önállósította magát, és 132 foglyot ejtett, majd azokat az amerikai vonalak mögé vitte. Ezért hamarosan megkapta a Medal of Honor kitüntetést, és őrmesterré léptették elő. Az 1918-as eseményről 1941-ben York őrmester (Sergeant York) címmel filmet készítettek Gary Cooper főszereplésével.

A legendás helyszín - Sgt. York Project 2006 

Hosszú ideje vita tárgyát képezte, hogy hol is játszódott le tulajdonképpen az összecsapás. Tom Nolan amerikai történész és egy földrajztudós azonban nemrég York naplója, felettese vázlatai, és korabeli hadászati térképek alapján GPS-eszközökkel indult megkeresni a helyszínt. A kutatás sikerrel zárult: szerdán bejelentette, hogy a franciaországi Chatel-Chehery közelében töltényhüvelyekre bukkantak, amelyeket feltehetően York fegyveréből lőttek ki, s ugyanott még francia német lőszereket is találtak, így több mint 80 százalékban biztosak abban, hogy az ütközet helyszínét találták meg.

A francia hatóságok örültek a felfedezésnek, és emlékművet vagy akár emlékparkot is állítanának az első világháború hősének - mondta Nolan az Associated Pressnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálhatták az első világháború  legendás ütközetének helyszínét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra