Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

120 éve született Darányi Kálmán miniszterelnök

2006. március 22. 10:30

A politikus, miniszterelnök 1886. március 22-én született Budapesten. A hatalomban Gömbös Gyulát váltotta, és az ő nevéhez fűződik a győri fegyverkezési program meghirdetése is.

<

A Budapesti Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán államtudományi doktorátust szerzett. Már 1909 és 1914 között az erdélyi Fogaras megye főszolgabírója, illetve főjegyzője volt. Részt vett az I. világháborúban, ahonann hazatérve Zólyom megye főispánjává nevezték ki. Magyarország feldarabolása után Veszprém megyei birtokaira vonult vissza. 1920-27 között több megyében volt főispán (Győr, Komárom, Moson). Emellett aktív szerepet játszott a református egyház világi vezetésében is.

A Darányi-kormány (középen a miniszterelnök)

1927-ben kormánypárti programmal a magyaróvári kerület országgyűlési képviselőjévé választották. A következő évben miniszterelnökségi államtitkárrá nevezték ki, 1935. január 9-én pedig Gömbös Gyula kormányának földművelésügyi minisztere lett. Nevéhez fűződött az új erdőtörvény és cselédtörvény megalkotása, valamint a hitbizományok reformjáról szóló törvénycikkek elfogadása. 1936. május 14-től ő látta el a betegeskedő Gömbös Gyula helyett a miniszterelnöki teendőket, majd a kormányfő halála után, 1936. október 10-én a helyébe is lépett.

Eleinte szembeszállt a diktatórikus törekvésekkel, betiltotta a nyilaskeresztes pártot, becsukatta Szálasi Ferencet. Kezdetben külpolitikájában Londonnal és Párizzsal is igyekezett megfelelő jó viszonyt kialakítani, sőt a kisantant felé is nyitottabb politikát hirdetett. 1938-ban viszont Győrött bejelentette egymillió pengős fegyverkezési programját. Ez a tervek az önvédelemre sem képes hadsereg fejlesztését, megfelelő szintre emelését tűzte ki célul.

1937 végén látogatást tett Németországban, s ettől kezdve kormánya egyre inkább jobbra tolódott. Németbarát politikusokat vont be a kormányba, tárgyalásokat folytatott Szálasival, előkészítette az 1938-as első zsidótörvényt. Amikor a Szálasival folytatott tárgyalásai kitudódtak, olyan helyzetbe került, hogy 1938. május közepén kénytelen volt lemondani, s helyét Imrédy Béla vette át. Életének még hátra lévő másfél évében kormánypárti képviselőként működött a parlamentben. Kormánymegbízottként részt vett az első bécsi döntés előkészítésében, s 1938. december 5-től haláláig a képviselőház elnöke volt. 1939. november 1-én halt meg Budapesten.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

120 éve született Darányi Kálmán miniszterelnök

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra