Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sorsfordító márciusi idusok

2006. március 14. 14:00

Bár március közepén a pesti revolútió fényes vívmányait ünnepeljük, a Múlt-kor most azokat a híres március 15-éket gyűjtötte össze, melyek szintén nagy horderejű változásokat hozhattak.

<

Sorsfordító idusok

Esemény: Julius Caesar halála
Időpont: i.e. 44


Történet: "Caesar sokáig habozott, ne maradjon-e inkább otthon, s ne halassza-e későbbre ügyeit, melyeket a senatusban akart előterjeszteni; végül Decimus Brutus felszólítására, hogy ne töltesse az időt hiába a nagy számban összegyűlt s már amúgy is régóta várakozó senatorokkal, úgy tizenegy óra felé mégiscsak elindult.

Miközben elfoglalta helyét, tiszteletadás ürügyén körülállták az összeesküvők; Cimber Tillius, aki a főszerepet magára vállalta, nyomban odalépett hozzá, mintha kérni akarna valamit; mikor Caesar nemet intett és kézmozdulattal jelezte, hogy "majd máskor", Cimber Tillius mindkét vállán megragadta a togáját; Caesar fel- kiáltott: "De hiszen ez erőszak", mire az egyik Casca néhány hüvelykkel a torka alatt megsebesítette. Caesar megragadta Casca karját, és írószerszámával keresztüldöfte, de hiába akart felugrani helyéről, nem tudott, mert másfelől is sebet kapott; mikor észrevette, hogy mindenfelől kivont tőrök merednek rá, fejét beborította togájával, bal kezével meg bokájáig lehúzta a toga öblös ráncait, hogy testének alsó részét is tisztességesen eltakarva essen el. Így aztán huszonhárom tőrdöféstől leterítve, csak az első szúrásnál hallatott egy halk sóhajt; van, aki azt állítja, hogy a rárohanó Marcus Brutusnak így szólt: "Te is, fiam"; mikor kilehelte lelkét, mindenki szétfutott, s ő ott hevert magában, míg végül három rabszolga hordszéken, melyről a karja lelógott, hazaszállította tetemét."

Hatás: Caesar meggyilkolása a köztársaság végét jelezte: hamarosan kitört a polgárháború, melynek Augustus vetett véget, aki azonban már princepsként uralkodott.

Kapcsolódó anyag: Március idusán történt


Esemény: A keleti gót király megszerezte az uralmat Itáliában
Időpont: 493


Történet:
A 490-ben kezdődött, döntetlenre végződő csata után - amelynek során a Kelet-Római birodalom támogatását élvező gótok két és fél évig tartották ostromgyűrűben az Odoaker által védelmezett Ravennát-, a harcoló felek a város püspökének közvetítésével kompromisszumot kötöttek, miszerint Theodorik és Odoaker közösen kormányozzák Itáliát. Nagy Theodorik keleti gót király azonban március 15-én régenstársa meggyilkoltatásával megszerezte az uralmat Itáliában.

Hatás: Végleg véget ért a Nyugat-Római Birodalom, és Theodorik a különben gyakran ellenséges germán törzsek közötti házasságkötésekkel a személyes kapcsolatok rendszerét megteremtve új államot épített ki nyugaton.


Esemény: Kolumbusz Kristóf hazatért első útjáról
Időpont: 1493

Történet:
Kolumbusz Kristóf a spanyol királyi pár anyagi támogatásával indult el felfedezőútjára 1492. augusztus 3-án. Előbb a Kasztília tulajdonában lévő Kanári-szigetek felé hajózott, majd innen szeptember hatodikán indult tovább. A legenda szerint a legénység már épp a lázadást tervezgette, amikor 1492. október 7-én madarakat láttak, majd 12-én partraszálltak San Salvadorban. 1493. január 4-én indult haza, majd kalandos útja - és egyhetes portugáliai kitérő - után jutott vissza Spanyolországba.

Hatás: Hősként fogadták, hazatérése napja egy új kor kezdetét jelentette.

Kapcsolódó anyag: DNS vizsgálattal keresik Kolumbusz szülőföldjét

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sorsfordító márciusi idusok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra