Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rákban halhatott meg William Shakespeare

2006. február 27. 12:00

Német kutatók szerint William Shakespeare élete utolsó tizenöt évében úgynevezett lymphomában, azaz a nyirokszövetek rosszindulatú daganatában szenvedett.

<

Halotti maszk, terrakotta mellszobor,
a digitálisan összeillesztett képmások,
és a mellszobor a Flowerrel

A rákbetegség elméletével Hildegard Hammerschmidt-Hummel, a Mainzi Egyetem angol irodalom professzora állt elő, aki munkatársaival a nagy angol drámaíró fennmaradt portréi közül kettőt, valamint mellszobrát és halotti maszkját vizsgálgatta. A négy ábrázoláson, beleértve Shakespeare halotti maszkját, a drámaíró bal szeme alatt jól látható egy daganat.

A bejelentés vihart kavart a brit Shakespeare-kutatók körében. Az úgynevezett Darmstadti halotti maszkot ugyanis, amelyet Németországban, a darmstadti kastélyban őriznek, XIX. századi hamisítványnak tartják. A terrakotta mellszobrot, amely a londoni Garrick Clubban található, sokan Lois Francois Roubiliac XVIII. századi francia szobrásznak tulajdonítják.

Hamisítványnak tartják az úgynevezett Flower Shakespeare-t, vagyis azt a portrét, amely egy bizonyos Flower-családtól került ajándékozás útján a Royal Shakespeare Company birtokába 1895-ben. Egy tavalyi vizsgálat ugyanis úgy találta, hogy 1818-ig nem használták a festéket, amellyel az alkotó dolgozott. Gyanús a negyedik alkotás is, az úgynevezett Chandos Shakespeare, amelyet lord Ellesmere ajándékozott a brit nemzetnek 1856-ban.

A szakemberek ráadásul hibásnak tartják Hildegard Hammerschmidt-Hummel módszerét is, aki a kétdimenziós portrékat a háromdimenziós mellszoborral és halotti maszkkal vetette egybe.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rákban halhatott meg William Shakespeare

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra