Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bemutatják a valódi George Washingtont

2006. február 23. 11:00

A tudósoknak köszönhetően az amerikaiak megismerhetik, hogy hogyan nézett ki fiatalkorában első elnökük. A szenzációs bejelentést George Washington közelgő születésnapjához időzítették.

<

Jeffrey Schwartz, a Pittsburgh-i Egyetem fizikai antropológiai tanszékének professzorának irányításával kutatók, levéltárosok, történészek és számítógépes szakemberek csapata két éven át dolgozott a projekten. Kutatásaik alapjául a realisztikus ábrázolásmódjáról ismert Jean-Antoine Houdon francia szobrász alkotását vették, aki 53 éves korában készítette el pontos mérések alapján George Washington arcmását.

Washington 19 éves képmása

Jean-Antoine Houdon életnagyságú alkotását, valamint George Washington mellszobrát lézerszkennerrel táplálták számítógépbe. Ugyancsak beszkennelték az első elnök fogprotézisét is, és az összes adatot számítógép segítségével "olvasztották egybe". Így alkották meg George Washington háromdimenziós képét, mégpedig három variánsban - 19 éves ifjoncként, 45 éves férfiként, valamint 57 éves korában - mutatva be az elnököt. Innen már csak egy lépés vezetett az elnök viaszból történt megmintázásáig.

George Washington három viaszmását az első elnökről elnevezett múzeumban állítják ki. Így az amerikaiak megismerhetik a valódi George Washingtont, aki az emberek képzeletében többnyire a dolláros bankókon látott ősz hajú idős úrként él.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bemutatják a valódi George Washingtont

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra