Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás: Élő kövek - az ismeretlen Mátyás-templom

2006. február 10. 10:30

Gadányi György: Élő kövek - az ismeretlen Mátyás-templom című kiállítása március 13-ig látható az Aranytíz valamennyi Galériájában.

<

Gadányi György (1942 - )

Fotóriporter, fotóművész, gyűjtő a Képzőművészeti Egyetem tanára. 1961-1962: MÚOSZ Újságíró Iskola; 1964-1993: a Nők Lapja fotóriportere; 1993-tól szabadúszó fotográfus. 1985-től a Magyar Iparművészeti Főiskolán adjunktus, fotótörténetet és fotómesterséget tanít. 1977-től publikál cikkeket a Fotóművészet című lapban. Az 1960-as évek óta gyűjti a fényképezés történetére vonatkozó tárgyi és egyéb emlékeket, gyűjteménye mára több ezer darabra tehető.
Az "Élő kövek - az ismeretlen Mátyás-templom" című kiállítás a hasonló című album számára készült képekből válogat, amelyben a budavári főtemplomnak a közönség által nem látható részeit, titkait, különleges nézeteit, liturgikus és zenei életét igyekezett bemutatni a fényképész. A könyv céljául azt tűzték ki, hogy az eddigi kiadványoktól eltérően ne csak műemléki vagy csak egyházi megközelítésből, hanem teljeskörűen láttassa a templom épületét és mindennapjait. A fényképész az album készítésének három éve alatt repülőgéppel, daruskocsival és a tetőkön gyalogosan járta be az épületet. A könyv anyagát ebből a hatalmas anyagból válogatta; a kiállítás pedig e válogatás legizgalmasabb képeit, pillanatait mutatja be színes, "méteres" nagyításokon.

Az Aranytíz Művelődési Központban rendezett kiállításnak különös jelentőséget ad, hogy a nemzeti főtemplomunkat ábrázoló képek kiállítására éppen akkor kerül sor, amikor talán már csak hónapok választanak el bennünket az épület oly régóta halasztódó felújításának megkezdésétől.

A képek a ma elérhető legjobb eszközökkel, a legnagyobb látószögű objektívekkel és a legnagyobb élességet, legjobb színhelyességet adó filmekre készültek nagy fényerejű kisfilmes és szuperlátószögű műszaki kamerák segítségével. Az épületet és az itt folyó életet így a maga hangulatában, az adott fényviszonyok mellett tudta visszaadni a művész.

A feladat sokrétűségének megfelelően a képanyagban riport-jellegű és építészeti-műszaki igényű felvételek ötvöződnek és adnak teljesebb képet a templomról. Az elkészült képek az évtizedek óta itt élő embereknek is újdonságokat tudtak mutatni az épületről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás: Élő kövek - az ismeretlen Mátyás-templom

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra