Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Történelmi-régészeti városrész épül Szombathelyen

2006. február 9. 12:00

Történelmi-régészeti városrészt hoznak létre európai uniós támogatással Szombathelyen, a történelmi témapark kiépítéséről szóló kivitelezői szerződést szerdán írták alá a szombathelyi városházán.

<

`Hatéves előkészítés után valósul meg egy olyan projekt amelynek támogatásáról teljes egyetértés van a képviselő-testületben és amely Szombathely történetének és hagyományainak ápolását valósítja meg` - jelentette ki sajtótájékoztatóján Ipkovich György, a város polgármestere. Hozzátette: a nyaranta megrendezett Savaria Történelmi Karnevál, melynek a tervezett történelmi témapark is egyik helyszíne lesz, ma már nemzetközi hírű és több tízezer látgatót vonz a városba.

A történelmi-régészeti városrész kialakítására 2004-ben még a Phare CBC pályázatán nyert el az önkormányzat 1 millió 642 eurós állami társfinanszírozású támogatást, amelyhez 10 százalékos önkormányzati önrész kapcsolódik. A projekt megvalósításának első üteme a tervek szerint 2006. július 31-ig zárul, ennek során a belvárosban található Ferences kertből történelmi témaparkot alakítanak ki. A kivitelezés jogát közbeszerzési pályázaton a Reneszánsz Kőfaragó Rt. nyerte el.

A tervezett park északi oldalát az egykori savariai városfalat idéző római erődfal-rekonstrukció zárja majd le, észak-nyugati részében felépül egy római kaszárnyát idéző épület, valamint egy szabadtéri színpad is. A program része az Aréna úton lévő klasszicista stílusú épület felújítása is, amelyben helyet kap a karnevál iroda, a Ferences kertet működtető csoport, valamint a város történetével, hagyományaival foglalkozó civil szervezet is. Az épület emeleti részében előadó- és kutatótermeket alakítanak ki, és megoldódik a felújítással a karnevál jelmezeinek raktározási gondja is.

Szabolcsi Gábor, a Savaria Történelmi Karnevál kuratóriumának elnöke elmondta: szeretnének egy olyan ókort idéző játszóparkot kialakítani, ahol működő harci gépeket, csigás emelő berendezéseket mutatnának be, s láthatóak lesznek ókori vízvezeték és fűtési rendszerek működő modelljei is. A tervek szerint szintén pályázati forrásokból épül meg egy történelmi sétaút a belvárosban, amely Szombathely híres ókori látványosságát az Iseumot is érinti majd.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Történelmi-régészeti városrész épül Szombathelyen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra