Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Forrás a Hősök terén

2006. február 6. 17:00

A Hősök tere monumentumait iskolát végzett magyar ember alighanem még álmából felébresztve is képes végigmondani. A Népszabadság cikke Árpád vezér lovának lába előtt található titokzatos fémlap nyomába eredt.

<

Egy artézi kutat takar a fémlap, azt a hőforrást, amelyet - miként a tábla felirata is mutatja - Zsigmondy Vilmos tárt fel heroikus kitartással, s amelyből ma is jelentős mennyiségű vizet nyer a Széchenyi fürdő. A mérnök kiszámította ugyanis, hogy a meleg gyógyvizet adó földtani rétegnek Pest alatt is ott kell húzódnia, így táplálhatja az akkor még kietlen, száraz városerdőt. 1868 novemberében indult meg a feltárás egy gőzgép működtette fúrótoronnyal, és csaknem egy évtizeden át járt csodájára Pest a makacs munkának. 1877. június 4-én bukkant rá végül Zsigmondy a vízre, több mint 970 méter mélyen.

A forrás viszont bővizű volt és forró, így nem csoda, hogy már 1878-ban szerény ivócsarnokot emeltek fölé, a Nádor-szigeten pedig megépítették az első fürdőházat. Hat évvel később, amikor megkezdték az új fürdő kialakítását, a forrás fölé is méltóbb építmény került. Az ivókutat is magába foglaló gloriette-et Ybl tervezte. Egészen a millenniumi emlékmű felépítéséig ott állt a Liget szélén, tetején a pestiek által csak fogpiszkálónak csúfolt zászlórúddal. Akkor elbontották. Annak, aki ma látni akarja, egészen a Széchenyi-hegy tetejéig kell mennie.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Forrás a Hősök terén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra