Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Olaszország visszakapja ellopott műkincseit

2006. február 6. 10:00

A New York-i Metropolitan művészeti múzeum (MET) bejelentette, hogy egy kétoldalú egyezmény keretében visszaszolgáltat Olaszországnak hat olyan régiséget, amelyet Olaszország harminc éve követel.

<

múzeum és a kulturális javak olasz minisztériumának megállapodása szerint az antikvitások - köztük egy 15 ezüsttárgyból álló görög gyűjtemény tulajdonjoga - visszaszállnak az olasz államra, amely viszont hasonló értékű műtárgyakat biztosít tartós kölcsön keretében a MET-nek.

A kijelölt darabok között van egy 2500 éves terrakotta váza is, amelyet Eufroniosz görög művész alkotott, és Robert Hecht amerikai műkereskedő vásárolt meg 1972-ben.

Az amerikai ellen időközben vádat emeltek Olaszországban, azzal gyanúsítják, hogy kétes ügyletekben játszott szerepet közvetítőként, és hozzájárult ahhoz, hogy fosztogatásból eredő műtárgyakat juttassanak az Egyesült Államokba.

A MET és az olasz állam közötti megállapodás tervezetét azt követően tették közzé, hogy az olasz ügyészség bejelentette: véleménye szerint a nemrég újra megnyitott kaliforniai Getty Múzeum gazdag antik gyűjteményének 42 darabja Olaszországban végrehajtott műkincslopások zsákmányából származik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Olaszország visszakapja ellopott műkincseit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra