Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Katalogizálják a spanyol famatuzsálemeket

2006. január 31. 11:30

Az Élő Legendák elnevezésű spanyol program kutatói - történészek, biológusok, filmesek és fotósok - három éven keresztül járták az országot, hogy összeírják a legöregebb fákat.

<

A fák korának kiszámítását úgy végezték, hogy ha a fa állapota megengedte, egy különleges fúróval kivettek törzséből egy szeletet és megszámolták az évgyűrűket, ha ez nem volt lehetséges, akkor a zónában tapasztalt növekedés alapján - írta az El País című spanyol napilap.

A Valentin-tölgy

A katalogizált fák között van a Valentin-tölgy, amely nevét egy XII. századi befolyásos leóni családtól kapta. A család Szent Valentinianus pápa rokoni ágához tartozott. A 750-850 éves fa törzsének átmérője 10,5 méter, koronájáé 17 méter. Annak idején árnyékában pihentek meg a Santiago de Compostelába igyekvő zarándokok. Asztúria hercegsége természeti műemléknek nyilvánította.

Méltó társa a malagai Szent Gesztenyefa, amely tanúja volt a mórok 1568-as lázadásának. A legenda szerint a végső csata előtt a püspök alatta celebrálta a misét. A 700 éves matuzsálem törzsének átmérője 13,9 méter. Meztelen gyökerei olyanok, mintha lábak lennének.

A kutatók az összeírt fákból 264-et albumban jelentetnek meg. De munkájuk egyik nagy eredménye, hogy bizonyítja: nagy szükség van arra a törvényre, amelyet a spanyol környezetvédelmi minisztérium most készít elő. Ennek keretében a tartományok javaslatai alapján lista készül azokról a fákról, amelyeket tilos lesz bármilyen módon károsítani. Engedély nélkül nem lehet majd sem nyesni, sem különböző növényvédő szerekkel oltalmazni. Ha a fa gondozásra szorul, tulajdonosaik - legyenek azok magánszemélyek vagy intézmények - szubvencióra számíthatnak.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Katalogizálják a spanyol famatuzsálemeket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra