Múlt-kor.hu

Rehabilitálná Júdást a katolikus egyház

2006. január 25. 09:10

A londoni The Times értesülése szerint az árulóként számon tartott Júdás apostol `felmentését` többek között a pápa közvetlen környezetéhez tartozó Walter Brandmüller, a történettudományi pápai tanács elnöke és Vittori Masuri író támogatja, mi több, azt maga XVI. Benedek is helyesli - számol be róla a Magyar Rádió oldala.

Júdás rehabilitációjának gondolatával foglalkozik a katolikus egyház. Erről abszolút hitelesnek számító szolid angol és olasz újságok számolnak be.

A La Stampa című olasz újságnak adott interjújában Masuri rámutat, hogy a keresztény hagyomány szerint Jézus megbocsátott Júdásnak, és a pusztába küldte, hogy ott lelki gyakorlatokkal tisztítsa meg magát. Több, az Újszövetséggel foglalkozó tudós szerint Júdás alakja `teológiai inszinuációnak` esett áldozatul, amely azután elősegítette az antiszemitizmus kifejlődését. Az első keresztények azonban hittek abban, hogy Júdás csak az Isten által rá mért feladatot teljesítette.

A pápa - állítják megbízhatónak mondott források - helyesli Júdás rehabilitációjának tervét, amely komolyan hozzájárulhat a keresztények és a zsidók kapcsolatának rendezéséhez. Ez utóbbit XVI. Benedek pápasága egyik első számú prioritásának tekinti.

A cikk a Magyar Rádió oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rehabilitálná Júdást a katolikus egyház

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra