Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A mitikus alapítás előtt is város állt Róma helyén

2006. január 25. 12:30

Régészek szerint a Fórum alatt egy 3000 éves temetkezési helyen nyugszanak az Örök Város alapítóinak ősei.

<

Az ANSA olasz hírügynökség beszámolója szerint a régészek az ókori Fórum talajszintje alatt ástak, mikor egy - valószínűleg komplex nekropoliszhoz tartozó - sírt találtak. Róma régészeti főfelügyelője, Eugenio La Rocca szerint: `az ásatások még több sírt hoznak majd napvilágra`. Alessandro Delfino régész szerint a halotti város azokat a különböző törzsek és csoportok élén álló magasrangú harcosokat és vallási vezetőket rejtheti, akiktől Róma alapítói is származhattak.

Delfino az Associated Press kérdésére elmondta, hogy a sírra Caesar Fóruma alatt találtak rá. A feltárás komoly médiaesemény lett: az olasz állami televízió múlt csütörtökön élőben mutatta be, ahogy a régészek vázákat, illetve egy temetkezési urnát emeltek ki a föld alatti sírból. A leletek a bronz- és vaskor közti átmeneti időszak tárgyi- és építészeti kultúrájához tartoznak.

Az állami televízióban megszólaltatott szakértők szerint a sír i.e. 1000-ből származhat, ami arra utal, hogy az azt hátrahagyó civilizáció már jóval az ókori Róma - mitikus i.e. 753-as - alapítása előtt jelen volt a térségben.

A helyszínen az 1990-es évek elején találtak már sírokat, ám azok nem voltak ilyen régiek. Tavaly a két évtizede a Fórumon ásó régészek arról számoltak be, hogy a romok alatt valószínűleg rábukkantak egy jóval korábbi királyi palota maradványaira is, mely nagyjából a mitikus alapítás korából származhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A mitikus alapítás előtt is város állt Róma helyén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra