Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újraírhatják a zulu történelmet

2006. január 20. 10:30

Egy nemrég tartott dél-afrikai konferencián a zulu uralkodó Goodwill Zwelithini király arra buzdította az akadémikusokat, hogy írják újra a kontinens történetét.

<

A király üdvözli lányát

A király a britek és a zuluk közt 1879-ben vívott isandlwanai ütközet emlékére tartott rendezvényen tartott beszédet, ahol a történészek és akadémikusok azért gyűltek össze, hogy megvitassák a zulu királyok történetét és szerepét. A felszólaló uralkodó szerint az iskolákban jelenleg is tanított zulu történelem hamis és félrevezető, így mindenképp szükség lenne azt a nemzeti sajátosságok kiemelésével újraírni. Zwelithini ezen kívül sürgette a tudósokat, hogy a munkáról készüljön könyv is, mely jó lenne, ha az uralkodó júliusi születésnapjára el is készülne - mintegy ajándékképpen.

A rendezvényen részt vett Jacob Zuma történész is, aki szerint Afrika felszabadításában a királyok és más hagyományos vezetők helye máig betöltetlen maradt. Szerinte ugyanis a kolonializmus kiszakította a dél-afrikaiakat büszkeségükből és kiforgatta őket múltjukból, így mostantól az iskolákban sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az őslakosok nemzedékről nemzedékre hagyományozódó tudására is.

Ön mit gondol? Szükség van Afrika történetének átírására?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újraírhatják a zulu történelmet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra