Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

30 milliárdba kerülhet a budai Vár felújítása

2006. január 19. 10:30

A budai Vár hosszú távú, tíz-tizenkét éves helyreállítási programja 25-30 milliárd forintból hajtható végre - állítja Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke.

<

A koncepció szerint a helyreállítás két pilléren nyugszik. Egyrészt meg kell akadályozni, hogy a Vár kiüresedett, csak a turizmust szolgáló díszletté váljon. Másrészt a tervezet a `kulturális fellegvár-funkció` erősítését javasolja.

A Vár és környéke feltárási munkái is folytatódnak, a szakemberek szerint olyan nagy jelentőségű művelődéstörténeti emlékek kerülhetnek felszínre, mint amilyen harminc évvel ezelőtt a gótikus szobrok leletanyaga volt.

Javarészt feltáratlan a vár alatt húzódó pincerendszer, ami izgalmas fejlesztést ígér, és a további példák között említhető egy föld alatt rejtőző zsinagóga, valamint a Magdolna-templom és környezete feltárása, visszaépítése.

A tavalyi állagmegóvó munkák után idén 300 millió forintos keretből megkezdődik a komolyabb ütemű felújítás a Mátyás-templom rekonstrukciója keretében. Ezenkívül megújul a díszterem a régi Országházban, a Magyar Tudományos Akadémia Országház utca 30. szám alatti épületében.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

30 milliárdba kerülhet a budai Vár felújítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra