Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szent Margit ereklyéje Kaposvárra utazott

2006. január 17. 11:00

Árpád-házi Szent Margit (1242-1270) ereklyéje előtt róhatták le kegyeletüket a hívek a róla elnevezett templom felszentelésének 35. évfordulója alkalmából szombaton este és vasárnap Kaposváron.

<

Az ereklye (Szent Margit koponyájából származó apró csontok) szombat esti fogadása egy egyhetes rendezvénysorozat kezdete, amelynek keretében méltóképpen szeretnének megemlékezni részint a templom névadójáról, részint azokról a kaposvári iparosokról, akik Szent Margitnak tett fogadalmukat betartva felépítették a templomot.

A második világháború idején Kaposvár iparosai megfogadták, hogy ha épségben megmarad a város, templomot emelnek, s azt Szent Margitnak ajánlják. Ígéretüket be is tartották: 1944-ben elkezdték a templom építését, a felszentelésre azonban csak 1971-ben került sor. Rumszauer Miklós helyi plébános beszámolt arról is, hogy ez alkalomból pályázatot írtak ki, amelyre a felnőttektől a templom építésével kapcsolatos visszaemlékezéseket, tárgyi relikviákat várnak, a fiataloktól pedig olyan írásokat, képeket, amelyekben megmutatkozik Szent Margit lelkisége.

A második honalapítóként számon tartott Árpád-házi király, IV. Béla leánya három éves korától a veszprémi domonkos nővérek között nevelkedett, később pedig a Nyulak szigetén (a mai Margitszigeten) a számára épített kolostorban önmagára kiszabott szigorú szabályok szerint élt. Fiatalon, 28 évesen, 1270. január 18-án halt meg. Szentté avatási eljárása már 1276-ban elkezdődött, de végül csak évszázadokkal később, 1943-ban avatta szentté XII. Pius pápa.

Szent Margit ereklyéi közé tartozik például egy fátyol, amely az apácáknál az Istennek szenteltséget, a tiszta szűzi életet jelenti, továbbá a róla szóló leírásokban szó van egy ezüstládikáról is, amelyben a hagyomány szerint feji ereklyéjét, vagyis koponyáját őrizték.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szent Margit ereklyéje Kaposvárra utazott

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra