Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több millió szavazat a modern világ hét csodájára

2006. július 7. 12:30

Az ókori világ hét csodájának mintájára még egy évig szavazhatunk a világ csodáinak újabb listájáról. A Hét Új Csoda Alapítvány hét nyertest fog bejelenteni 2007 hetedik hónap hetedikén.

<

Még egy évig szavazhatunk

Az ókori világ hét csodája
Szemirámisz függőkertje, Alexandriai világítótorony, Olimpiai Zeusz-szobor, Kheopsz fáraó piramisa, Rhodoszi Kolosszus, Epheszoszi Artemisz templom, Halikarnasszoszi Mauzóleum

A zürichi Hét Új Csoda Alapítvány (New 7 Wonders Foundation) kampányt indított a világ csodáiról egy svájci filmproducer, múzeumi kurátor, felfedező, Bernard Weber kezdeményezésére. Az ötödik éve tartó szavazás utolsó évében a legtöbb jelölést kapott 21 építményre lehet szavazni az interneten.

A csodalistát nemzetközileg elismert szakértők segítségével 2006. január elsejére véglegesítették: a 77 legtöbb szavazatot kapott jelölés közül ők válogathatták ki a 21 finalistát, amelyre most még egy évig le lehet adni a szavazatokat.

A szakmai zsűri vezetője az UNESCO korábbi főnöke, Federico Mayor Zaragoza; a zsűriben helyet kapott a világhírű argentin-amerikai építész, Cesar Pelli; továbbá Harry Seidler bécsi-ausztrál építész; az építészet legrangosabb díját (a Pritzker Építészeti Díjat) elsőként elnyert nő, Zaha Hadid; a szintén Pritzker-díjas Tadao Ando, Yung Ho Chang, a kortárs kínai építészet nagykövete; és Aziz Tayob, Dél-Afrika első fekete építésze.

A Le Corbusier utolsó épületeként ismert zürichi Heidi-Weber-Museum által befogadott svájci alapítvány a globális kampányból származó bevételeket műemlékfelújításra kívánja felhasználni.

Az ókori hét csoda közül csak a gizai Nagy piramis szerepel a 21-es csodalistán (mivel a többiből gyakorlatilag semmi sem maradt), de helyet szerzett magának a Stonehenge, a Sydney Operaház, a párizsi Eiffel-torony, a moszkvai Kreml, a római Colosseum, a jordániai Petra ősi városa, a Maliban található Timbuktu, az indiai Taj Mahal, a kambodzsai Angkor Wat, az athéni Akropolisz, a spanyol Alhambra és a Kínai Nagy Fal is.

Az alapítványt vezető svájci filmproducer, Bernard Weber világkampánya keretében az Endemol tévétársaság filmsorozatot is készít a helyszínekről. Egy év múlva tehát világszerte sugárzott élő tévéadás alapján értesülhetünk a világ új hét csodájáról.

Ön szerint van olyan magyarországi építmény, ami világcsodának számít? Itt várjuk véleményét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több millió szavazat a modern világ hét csodájára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra