Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

125 éves a szegedi Somogyi-könyvtár

2006. január 10. 10:04

Idén ünnepli alapításának 125. évfordulóját a szegedi Somogyi-könyvtár; megemlékeznek a 195 évvel ezelőtt született névadóról, Somogyi Károlyról is - tájékoztatta a könyvtár igazgatója az MTI-t.

<

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet elmondta: a könyvtár alapjait az esztergomi kanonok 43701 kötetből álló bibliotékája adta, amelyet Somogyi Károly az 1879. évi nagy árvizet követően 1880 április 26-án ajánlott fel az újjáépülő városnak.

A jellegzetes szegedi épületben a dokumentumállomány ma már meghaladja a 850 ezer darabot, amelyet mintegy 25 ezer olvasó élvezhet. A könyvtár állományában a szak- és szépirodalmi könyvek mellett folyóiratok és egyéb, nem hagyományos dokumentumok rejlenek. A különböző különgyűjtemények igazi ritkaságokat kínálnak az érdeklődőknek: a kézirattár neves írók, költők, tudósok írásait őrzi, köztük a korábban a könyvtárat igazgató Tömörkény Istvánét és Móra Ferencét. Az eszperantó gyűjtemény több mint 3000 könyvvel és 200 féle folyóirattal 1960 óta működik és itt található a Vasváry-gyűjtemény, amely az amerikai magyarság történetére vonatkozó legnagyobb hazai adattár. A helyismereti gyűjtemény 1973-ig a szegedi, ettől kezdve a Csongrád megyei dokumentumokat őrzi és tárja fel.

A gyűjteményhez kezdetben a ma már a Rektori Hivatalnak otthont adó épületben férhetett hozzá a közönség, amelyet 1883 október 16-án Ferenc József császár nyitott meg; később a Közművelődési Palotában, azaz a Móra Ferenc Múzeumban talált otthonra. Mai helyét 1984. június 6-án foglalta el Szeged központjában, a Dóm téri hatszintes, 6500 négyzetméteres üvegpalotában.

A kettős jubileum alkalmából megújul a könyvtár történetét bemutató kiállítás a bibliotékában, emellett egykori otthonában, a múzeumban is tárlatot rendeznek. Várhatóan a nyár első hónapjaiban mutatják be a könyvtár két legértékesebb és ritkaságnak számító darabját. Az érdeklődők megtekinthetik Athanas Kircher XVII-i századi polihisztor Noé bárkájáról írt könyvét, amelyben egy hosszú metszet található; ekkor kerül bemutatásra egy szintén XVII. századi kötet, amelyben egy még hosszabb metszeten a magyarországi végvárakat vehetik szemügyre a látogatók.

A bemutatáshoz szükséges nagy méretű tárlókkal csak a múzeum rendelkezik, így a kötetek a kiállítást követően minden bizonnyal hosszú ideig ismét rejtve maradnak majd a kíváncsi tekintetek előtt.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

125 éves a szegedi Somogyi-könyvtár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra