Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vikingeket várnak Anglia genetikai vizsgálatán

2005. december 15. 09:57

Fontos fázisához érkeztek azok a nagyszabású genetikai kutatások, amelyek egy évvel ezelőtt kezdődtek a briteknél.

<

Ha mindig is vonzódtál a csatabárdokhoz, de sose értetted, hogy miért, most megkaphatod a választ!
Ezzel a figyelemfelkeltő jelszóval toborozta a "génhordozókat" a newcastle-i Life Science Centre tudományos intézet a december 11-én megtartott véradásra. Olyan 18 év feletti önkénteseket vártak, akik mindkét szülői ágon legalább két generációra visszamenőleg biztosan tudják, hogy a család ugyanazon a területen élt. A reprezentatív mintavételhez ugyanis a kutatóknak országosan legalább 3500 ember vérmintájára van szükségük.

Az akció anyagi fedezetét a Wellcome Trust Alapítvány állja, a kutatás folyamatát és eredményeit a Channell 4 angol televízió csatornán sugárzott sorozat is feldolgozná, várhatóan jövő őszre - írja a 24 hour museum weblapja.

Az ötlet tudományos hátterét az a kétségtelen feltételezés jelenti, miszerint a terület sikeres hódítói, gyarmatosítói, úgy mint a vikingek, szászok, angol-, kelta-, normann- és római népcsoportok génjei nem egyszerűen tovább élnek a mai lakosságban, de nagy valószínűséggel modern betegségeink is elkülönülnek az "ősi hovatartozás" mentén. Azaz, ha valakiben például viking őse vére folyik, más betegségre hajlamos, mint egy olyan ember, aki valójában római leszármazott. A szigetország azonos népcsoportból származó lakói nagy valószínűséggel azonos kórokozókra fogékonyak; nem kérdéses, hogy ennek a hipotézisnek a bizonyítása óriási népegészségügyi előnyöket jelentene.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vikingeket várnak Anglia genetikai vizsgálatán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra