Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az Egyesült Államok Kongresszusa megtiltja az írástudatlanok bevándorlását

2004. május 21. 03:09

Az intézkedésre nem kis részben éppen az Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkezők miatt került sor.

A századfordulóra már jelentős méretű cseh telepek jöttek létre Chicago, New York, St. Louis és Cleveland városában. Iowa, Wisconsin, Nebraska és Texas államokban a cseh telepesek inkább a farmerek számát gyarapították. Nebraska és Texas egy-egy városa ma is a Prague (azaz Prága) nevet viseli. Csupán Nebraska állam területén a cseh nyelvű újságokat és énekes kórusokat is fenntartó közösségek 44 településen emeltek templomot maguknak.

Az USA államaiba érkező szlovákok harmada írástudatlan volt - ők adták az amerikai szén- és acéltermelés munkásainak garmadát.

1870 és 1890 között több mint 270 ezer lengyel is érkezett az Egyesült Államokba. Legtöbbjük Wisconsin-ba ment, ahol 1878-től kezdve adták ki az első amerikai lengyel újságot, a Przysci Ludn-t. Egy év múlva Milwaukee-ban megalapították a Kuryer Polski-t, mely később az amerikai lengyel közösség legnagyobb lapja lett. 1891 óta Wisconsin állam törvényeit lengyelül is kiadták.

A magyarok leginkább New York, Chicago, Cleveland és Detroit városokban települtek le, de kisebb földműves közösségeik megtalálhatók a kaliforniai Budapesten, az iowa-i New Budán valamint a floridai Koussuthville-ben is.

1820 és 1920 több mint 3,7 millió ember vándorolt ki az Osztrák-Magyar Monarchiából az Egyesült Államokba. Azonban még ennél is többen érkeztek Németországból (5,5 millió), Írországból (4,4 millió) és Olaszországból (4,2 millió).

Egy 1978-as vizsgálat szerint 1820 óta összesen több mint 4,3 millió ember vándorolt ki az Osztrák-Magyar Monarchia területéről, ám mindez az összes bevándorló 9 százalékát sem éri el.

Íme néhány név az ismertebbek közül:

Kossuth Lajos, Joseph Pulitzer, Harry Houdini, Felix Frankfurter, Luise Rainer, Victor Berger, Rosika Schwimmer, Walter Trier, Joseph Bromberg, Antonin Dvorak, Poli Negri, Paul Muni.

  • Bogárdi János genealógiai oldalai - alapos linkgyűjteménnyel

    <

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az Egyesült Államok Kongresszusa megtiltja az írástudatlanok bevándorlását

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra