Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Internetes szavazás Jézus arcáról

2005. december 1. 13:08

Jézus Krisztus lassan kétezer éve úgy él a köztudatban, mint egy szelídarcú, szőke, legfeljebb világosbarna hajú, kék szemű, fehérbőrű férfi - de számtalan más ábrázolása is ismert, és ezek némelyikét szavazásra bocsátotta egy brit honlap.

<

rejesus.co.uk című honlap listáján egyelőre - stílszerűen - 12 variáció látható. Közöttük van egy őskeresztény katakombából származó, a hagyományoknak megfelelő arckép; egy kora középkori francia apátság festett ablaka; egy 6. századi bizánci ikon; egy 19. századi neobarokk festmény: W. H. Hunt A világ fénye című műve, valamint Robert Powell angol színész, aki 1977-ben Franco Zeffirelli Názáreti Jézus című filmsorozatának főszereplője volt. (Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy Max von Sydow is játszotta egykor Jézust A világ legnagyobb története című amerikai szuperprodukcióban, a leghitelesebb viszont talán Enrique Irazoqui barcelonai baszk diák volt, akit Pier Paolo Pasolini választott ki a Máté evangéliuma című filmjéhez).

A honlapon felidézik a sokat vitatott eredetiségű "torinói leplen" őrzött vonásokat is - írta a Le Repubblica című olasz napilap. A különleges arcok ezután jönnek. Megjelenik például Jézus egy Will Smith-re emlékeztető festményen, aztán egy I. századbeli zsidó arc rekonstrukciójaként is. Egy éjfekete rajzon "raszta"-változatban - némileg hasonlít Bob Marley-hoz - láttatják őt indiai guruként, de jelentős sikert arat az a rajz is, amely "Nevető forradalmárnak" ábrázolja, joviális, szakállas, kövérkés emberként. (Az alkotó szerint ugyanis elég furcsa, hogy a végtelen szeretetet hirdető Jézusnak csakis szomorú, vagy fájdalmas arcát ismerjük.) 

A legnagyobb szenzációt egy amerikai számítógépes művész és egy brit reklámiroda műve okozta: Scott Blake, a Georgia állambeli Savannah-ból vonalkódokká alakította át a Jelenések Könyvének szövegét, és - állítása szerint - csodák csodájára Jézus arcképe jött ki belőle.

A brit Churches Advertising Network pedig, amely az idei Húsvét alkalmából indított plakátkampányt, hogy a fiatalokat a templomokba csábítsa, Che Guevara leghíresebb portréjából, a Korda-féle képből készített töviskoszorús montázst. "Nem azért feszítették meg Jézust, mert szelíd és jóságos volt, hanem azért, mert egy spirituális forradalom lángra lobbantója volt, és, miként Guevara, kihívást intézett a fennálló hatalom ellen" - mondták az alkotók.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Internetes szavazás Jézus arcáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra