Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mátyás corvinái a Világemlékezet-listán

2005. november 28. 13:00

Mátyás király könyvtára, a Bibliotheca Corviniana felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára. A Bibliotheca Corviniana - amely a vatikáni könyvtár után a reneszánszkori Európa második legnagyobb könyvgyűjteménye volt.

<

Az egyebek mellett filozófiai, teológiai és történettudományi, továbbá jogi, irodalmi, földrajzi, természettudományi, orvosi és építészeti munkákat magában foglaló gyűjtemény hűen tükrözte a reneszánsz irodalmi, tudományos és művészeti életét.

A Bibliotheca Corviniana Mátyás halála után, a török hódoltság idején szétszóródott a világban. A gyűjtemény megmaradt darabjai ma
a világ mintegy 50 könyvtárában vannak. A bizonyítottan hiteles corvinák száma 216, a magyarországi gyűjteményekben 53 corvinát őriznek, 35-öt az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szakosított Szervezete néhány éve azzal a céllal hirdette meg a Világemlékezet Programot, hogy regisztrálja és megőrizze a pusztulástól a világ szellemi örökségét, a világ emlékezetét, amely hűen tükrözi a nyelvek, népek és kultúrák sokszínűségét.

Idén huszonnégy ország 29 gyűjteménye került fel az UNESCO Világemlékezet listájára; ezzel százhúszra emelkedett a listán szereplő gyűjtemények száma.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mátyás corvinái a Világemlékezet-listán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra