Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hunyadi Mátyás hátrányos helyzetből indult

2006. február 24. 16:00

<

Megbabonázott zsarnok

Mátyás ezután "egyre gyanakvóbb és magányosabb lett." Az 1480-as évekre kialakult az a szokása, hogy rendszeresen váltogatta az embereket egy-egy tisztség élén. Senki sem lehetett már biztos abban, hogy az állása két hét múlva is az övé lesz. Környezetében elterjedt az a hír, hogy "Mátyásnak nem lehet tanácsot adni, neki nem lehet ellentmondani". "Kortársai zsarnoknak nevezték" - összegez Kristóf Ilona.

Élete utolsó évtizedében "látványos baklövéseket" követett el. Volt, amelyikkel az őt "megbabonázó feleségének", Beatrixnek kívánt tetszelegni, volt, amelyik számára személyesen volt fontos. Beatrix unokaöccse, Estei Hippolit javára hatéves korában harcolta ki az esztergomi érseki kinevezést VIII. Ince pápától, nem kis "diplomáciai botrányt" okozva. A fiú 13 évesen bíborossá avanzsált - elképzelhetjük, mekkora szakértelemmel végezte feladatát.

Mátyást, uralkodásának utolsó öt évében szinte egyetlen cél vezérelte: törvénytelen gyermekéből, Corvin Jánosból királyt faragni. "Erről az álmáról soha nem mondott le." Pedig a realitás egyértelmű volt: amennyiben fiából trónutódot kreál, többoldali, visszaverhetetlen külföldi támadásnak teszi ki Magyarországot.

A cikkben felhasználtuk Kristóf Ilona előadását, amely a Mesél a Történelem című egri előadássorozat részeként történészhallgatóknak, potenciális történelemtanároknak szól a magyar történelem kiemelkedő személyiségeiről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hunyadi Mátyás hátrányos helyzetből indult

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra