Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sör mellett tárgyaltak az ősi peruiak

2005. november 23. 12:00

Régészek szerint az ősi Peruban előkelő nők főzték a legjobb söröket. Egy nemrég feltárt sörgyári épület ivóhelysége diplomáciai találkozók helyszíneként is szolgált az inkák megjelenése előtt.

<

 

I.sz. 600 körül az inkák megjelenése előtt már meglehetősen fejlett sörkultúra alakult ki Peruban. A Cerro Baúl fennsíkon a Florida Egyetem és a chicago-i Field Múzeum régészei feltárták egy hetvenes években felfedezett sörgyár romjait, amely az ősi perui wari kultúra korábban ismeretlen sörkultúrájáról tanuskodik.

A kutatást vezető régész szerint a wari kultúra nemesasszonyai 150 literes hordókban főzték a darált kukoricacsírából készült, paprikával ízesített italt. A sörivók 0,4-1,9 literes, díszített cserépkorsókból fogyasztották a peruiak folyékony kenyerét, a csicsát.

A kutatók szerint az Andokban élő ősi társadalmakban a nők szerepe lényegesen fontosabb volt, mint azt a történelemkönyvek sugallják. A spanyol hódítók inkákról készített megfigyeléseiben ugyancsak megtalálható, hogy a nemes inka nők készítették a legkülönlegesebb söröket.

A régészek szerint a warik sörivó helysége diplomáciai találkozók helyszíneként is szolgált, ahol az előkelők a szomszédos tiwanaku kultúra tagjaival szemtől-szembe találkozhattak egészen az inkák i.sz. 1000 körüli megjelenéséig, amely azonban mindkét kultúra végét jelentette.

A kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences legfrissebb számában számolnak be eredményeikről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sör mellett tárgyaltak az ősi peruiak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra