Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megjelent a reprint Aranybulla

2005. november 16. 13:30

A Magyar Országos Levéltár főépülete Dísztermében a házigazda intézmény és az Archív Kiadó bemutatta reprezentatív történelmi reprintsorozata, a Magyar Történelmi Archívum első darabját, az Aranybullát.

<

A sorozat első darabja a magyar nemesség jogait először rögzítő 1222. évi Aranybulla első hiteles formában fennmaradt példánya. A `magyar Magna Charta` így első alkalommal kerülhet a történelem iránt érdeklődő közönség kezébe. A kiadvány, miként a havi rendszerességgel megjelenő további darabok is, tartalmazza az eredeti oklevél valósághű másolatát, a korral összefüggő más dokumentumok (krónikák) válogatott képeit, az oklevél átírt szövegét és magyar fordítását, valamint a téma egyik legkiválóbb szakértőjének, Prof. Dr. Érszegi Gézának a rövid, közérthető formában megírt tanulmányát.

A `nemzet emlékezete`-ként emlegetett Magyar Országos Levéltár évek óta arra törekszik, hogy a nemzeti kulturális örökség általa őrzött páratlan dokumentumait minél szélesebb körben tárja nyilvánosság elé. Az intézmény azonban e téren nem rendelkezik olyan lehetőségekkel, mint a könyvtárak, múzeumok. A levéltárakban olyan egyedi dokumentumok találhatóak, amelyek megértése gyakorta csak a sajátos történeti környezet pontos ismeretében lehetséges. Ugyanakkor ezek a források nem csupán a magyar múlt legfontosabb mérföldkövei, hanem gyakorta jelentős esztétikai élmény nyújtó `műtárgyak` is.

Ezért is fogadta a Magyar Országos Levéltár nagy örömmel az Archiv Kiadó kezdeményezését, amelynek révén lehetővé válik, hogy a magyar történelem, a mindenkori magyar állam legjelentősebb forrásaiból válogatást tegyen közzé. A válogatás egy-egy kiemelkedő jelentőségű eseményt vagy személyt állít a középpontba. Az Aranybullát tartalmazó középkori oklevelet a trianoni békeszerződés, Mária Terézia uralkodása, az 1956. évi forradalom, Hunyady Mátyás királysága, Bárdossy László miniszterelnöksége, az 1867. évi osztrák-magyar kiegyezési törvény, a tatárjárás, a Magyar Tudományos Akadémia megalapítása és még sok más érdekes téma követi.

Az Archiv Kiadó hasonló sorozatai Ausztriában, majd később a Vatikáni Levéltár dokumentumaiból igen kedvező fogadtatásra találtak. A kiadó szakértelme garancia arra, hogy a Magyar Országos Levéltárral együtt magas színvonalú válogatás kerüljön az olvasók kezébe. A sorozathoz Göncz Árpád, a magyar köztársaság volt elnöke és Szabad György történész akadémikus, az első szabadon választott parlament elnöke írt bevezetőt, akik ajánlásaikban nem politikusként, hanem kiváló szakemberként hitelesítik a vállalkozás színvonalát.

A sajtótájékoztatón a megjelenteket előbb Prof. Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója köszöntötte, majd Ulrich Winkler-Hermaden, a bécsi székhelyű Archiv Verlag igazgatója a kiadót mutatta be az egybegyűlteknek. Ezt követően Prof. Dr. Érszegi Géza főlevéltáros beszélt a sorozat első darabjáról, az Aranybulláról.

(Forrás: NKÖM)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megjelent a reprint Aranybulla

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra