Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az első világháború végére emlékeztek Londonban

2005. november 15. 12:00

Az évtizedes hagyományoknak megfelelően kétperces néma főhajtással emlékezett meg London és Nagy-Britannia népe pénteken az elmúlt évszázad nagy háborúinak halottairól.

<

A megemlékezést minden évben a 11. hónap 11. napjának 11. órájában tartják, pontosan akkor, amikor 1918-ban elhallgattak az első világháború fegyverei.

Az ország az idén is a londoni parlament híres toronyórája, a Big Ben tizenegy harangütésére állt meg két percre. Az utcákon leállt a gyalogosok és a járművek folyama, a Heathrow repülőtéren erre a rövid időre felfüggesztették a felszállásokat, és a brit hadsereg Irakban szolgáló katonái is néma vigyázzban emlékeztek a halott veteránokra.  A hagyományos megemlékezés már régóta nemcsak az I. világháború brit áldozatainak szól; a britek ilyenkor a hadszíntereken akkor és azóta meghalt összes katona előtt tisztelegnek.

A Brit Birodalom az 1914-18-as "Nagy Háborúban" csaknem 9 millió katonát mozgósított. Közülük 908 ezer halt meg, több mint kétmillió megsérült.

Az I. világháború legfiatalabb brit katonaáldozata egy 13 éves ír fiú volt, aki 1915-ben esett el Belgiumban. John Condon a toborzótiszt kérdésére 18 évesnek mondta magát, hogy magára ölthesse az uniformist.

A háború ma is élő néhány brit veteránja közül a legidősebb 109 éves.

A II. világháborúban több mint 400 ezer brit és nemzetközösségi katona halt meg, közülük 100 ezren a királyi légierő szolgálatában vesztették életüket. A brit nehézbombázó kötelékek személyi állományának 71 százaléka odaveszett.

A II. világháború befejezése óta is több mint 12 ezer brit katona halt vagy sérült meg szolgálatteljesítés közben; 1968 volt az egyetlen olyan év, amelyben a brit hadsereg nem szenvedett hadszíntéri emberveszteséget. A 2003 tavaszán kezdődött iraki háború brit veszteséglistája jelenleg 97 fő.

(Múlt-kor/Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az első világháború végére emlékeztek Londonban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra