Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Yung-lo (Ming-dinasztia)

2005. november 11. 18:18

<

Eunuchok és titkosrendőrök

Yung-lo, pinyin átírással YONGLO, eredeti nevén CHUTI, más néven (MING) T'AI TSUNG, CH'ENG TSU vagy WEN TI (szül. 1360. máj. 2. Nanking, Kína - megh. 1424. aug. 5. úton Peking felé), a kínai Ming-dinasztia (1368-1644) 3., legkiemelkedőbb uralkodója.
Születése idején az apja, Hung-wu még csak küzdött a hatalomért a hanyatlófélben lévő mongol Yüan-dinasztia ellen. Miután 1368-ban megszerezte a császári trónt, és megalapította az új dinasztiát, Chu Tit már 1370-ben kinevezte Yen (Peking környékének ősi neve) hercegévé, és a továbbiakban ő lett a kedvence, mert bebizonyosodott, hogy a legrátermettebb a fivérek közül. Chu Ti 1380-ban Pekingbe költözött, és ténylegesen gyakorolni kezdte hercegi teendőit. Így egyik féltestvérével, Chin hercegével együtt ő vezette azokat az évente megindított katonai expedíciókat, amelyek a Nagy Falon túlra visszaszorított mongolok féken tartását célozták.
Legidősebb fivére 1392-ben meghalt, és apja már ekkor fontolóra vette, hogy a hagyományos öröklési rend - és a maga alkotta szabályok - ellenében Chu Tit jelöli utódjául, végül mégis legidősebb fiának gyermeke, a 15 éves Chu Yün-wen mellett döntött. Chu Ti ezt zokon vette, és - főként azután, hogy a másik két bátyja is meghalt (1395, 1398) - de facto trónörökösként viselkedett. Apja 1398 nyarán bekövetkezett halála után elvárta Chu Yün-wentől, hogy méltó tisztelettel adózzék neki.
Nem így történt: konfuciánus tudós-hivatalnokok tanácsára Chu számos reformot vezetett be, főként azzal a céllal, hogy a császári hercegeket megfossza a regionális hatalmuktól. 1398-99 során egyiket a másik után börtönözték be, száműzték vagy kergették öngyilkosságba; Chu Ti nem várta meg, amíg rá kerül a sor, hanem fellázadt, és hosszú háborúba kezdett unokaöccse ellen. Végül 1402-ben Chu Ti seregei megadásra késztették a császári flottát a Jangcén, és júliusban (árulás révén) behatoltak a főváros, Nanking falai mögé is. Chu Yün-wennek nyoma veszett; a hivatalos változat szerint bennégett a császári palota tüzében, de más értesülések szerint külföldre menekült; Chu Ti, aki Yung-lo néven elfoglalta a megüresedett trónt, halálig nem tudta meg, mi történt voltaképp elődjével.
Trónra lépése után először is megölette Chu Yün-wen tanácsadóit és minden rokonukat, s még a hivatalos évkönyveket is átíratta, eltüntetvén belőlük elődjének minden említését, mintha Hung-wu uralkodott volna 1402-ig. A császári hercegeknek nem adta vissza hatalmukat, viszont a központi kormányzatot főleg fiatal, tőle függő emberekkel töltötte meg. Sok eunuchot alkalmazott a hagyományos palotai funkciókon kívül is, katonai, diplomáciai, közmunka-ellenőrzési feladatokkal bízta meg őket. 1420-ban szervezte meg belőlük a Tung-ch'ang nevű különleges besúgóosztagot, később ebből nőtt ki a mingek rettegett titkosrendőrsége. A titkári, írnoki és filológiai feladatokat ellátó, konfuciánus iratokat értelmező Hanlin Akadémia fiatal írástudóiból is sokat vett maga mellé, s uralkodásának végére létrehozta belőlük az ún. Nagy Titkárságot, az uralkodó és kormányzást ténylegesen intéző főhivatalnokok között álló testületet. Bár élvezetét lelte a hivatalnokok megharagításában, központosító intézkedéseivel végül is szilárd kormányzási és társadalmi-politikai rendet sikerült kialakítania.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Yung-lo (Ming-dinasztia)

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra